Ciasto Ptysiowy Bananowiec

2.67 (9 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wyjątkowo smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia, które zawsze zachwyca moich gości smakiem bez względu na okazję. Doskonały smak deseru, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 20 dag groszku ptysiowego
    • 700 ml śmietany 30%
    • 800 g jogurtu naturalnego
    • 2 galaretki cytrynowe
    • 300 g czekolady mlecznej
    • 4 szt. banana
    • 1/2 szk. cukru pudru
Wystaw ocenę:

2.67 (9 ocen)

Zobacz również:

Bananowiec

Ciasto ptysiowy bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ptysie 1. Galaretki rozpuszczam w jednej szklance gorącej wody, studzę.
    Połowę groszku ptysiowego układam na dnie formy.
  • masa 2. Śmietany ( 660 ml) miksuję, dodaję cukier puder, jogurty i tężejące lekko galaretki.
    200 g czekolady kroję drobno. Banany obieram, kroję w plasterki.
    Do ubitej masy dodaję pokrojoną czekoladę, delikatniej mieszam.
  • banany 3. Połowę masy wykładam na groszek ptysiowy.
    Następnie układam plasterki banana i wykładam pozostałą masę.
  • ciasto 4. Na masie układam drugą połowę groszku ptysiowego.
    100 g połamanej czekolady przekładam do rondelka, wlewam 40 ml śmietany i gotuję do momentu rozpuszczenia się czekolady.
    Polewą polewam w dowolny sposób wierzch ciasta.
    Ciasto chłodzę w lodówce dwie godziny.
  • ciasto 5. Gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Jogurt naturalny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować