Ptysiowy zając

0 (0 ocen)

  • 45 min

Dla wielbicieli ciasta ptysiowego.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto :
    1/4 kostki margaryny
    2 jaja
    2/3 szklanki mąki

    Krem:
    szklanka śmietany 36 %
    4 łyżki cukru pudru
    sól
    do dekoracji jedna torebka polewy
    kolorowy kokos
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie

Ptysiowy zając - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę zagotować z 1/2 szklanki wody i szczyptą soli.
    Wsypać mąkę i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek rondla.
    Przestudzić, wbić jajka i zmiksować.
  • 2. Na posmarowaną blachę wykładać porcję ciasta, formując głowę , tułów i uszy zająca.
    Piec około 30 min w temp. 200 stopni .
    Po ostudzeniu przekroić w poprzek na pół.
  • 3. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i umieścić ją między połówkami ciasta. Polewę zrobić według przepisu na opakowaniu i ozdobić zająca.
    Wąsy można zrobić również z zasuszonej skórki pomarańcza.

Porady

Ciasto można przełozyć także masą budyniową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zając

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować