Torcik ptysiowy z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Słodki ale jednocześnie bardzo smaczny torcik.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na torcik o śr ok 16cm
    Blaty ptysiowe:
    125ml (½ szklanki)
    60g masła
    Szczypta soli
    1 łyżeczka cukru
    100g mąki pszennej
    3 jajka

    Krem:
    200ml śmietany kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    1 serek homogenizowany waniliowy
    1 biała czekolada
    Brzoskwinie z puszki (5-6 połówek) lub inne owoce (sezonowe)
    Garść pistacji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Desery Ptysie

Torcik ptysiowy z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ptysiowe:
    Mleko, sól, masło oraz cukier zagotowujemy. Ściągamy z kuchenki, dodajemy przesianą mąkę pszenną i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Ponownie stawiamy na najmniejszym palniku i miksujemy dodając po jednym jajku. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z szerszą końcówką i okrężnymi ruchami nakładamy na papier do pieczenia z odrysowanymi wcześniej kółkami o śr. 16cm ( ja zmieściłam te 3 krążki na jednej brytfannie- tej z wyposażenia piekarnika). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok 20 minut. Mój piekarnik przypala „tył”, więc po jakichś 12 minutach obróciłam blaszkę. Gotowe blaty delikatnie przekładamy na kratkę i studzimy.
    Krem:
    Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Studzimy, ale tak by nadal była płynna.
    Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek homogenizowany. Krótko miksujemy i dodajemy cieniutkim strumieniem białą czekoladę. Krem dzielimy na 3 części, 2 większe, do której dodajemy odsączone i drobno pokrojone brzoskwinie i jedną mniejszą. Dwie większe dzielimy na pół i przekładamy blaty tortu.
    Wierzch tortu dekorujemy np. pozostałym kremem i pistacjami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować