Pszenno-orkiszowy chleb z żurawiną

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Lubię chleb, który rodzi się w mojej kuchni, a nie przybywa ze sklepu... przypomina mi smak i zapach dzieciństwa... i dłonie mojej babci sprawnie wyrabiające chleb.

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • - mąka orkiszowa chlebowa: 1 szklanka
    - mąka: 2 szklanki
    - drożdże (kostka): 5 dekagramów
    - woda lekko ciepła: 1 szklanka
    - żurawina suszona: 0.5 szklanki
    - olej: 6 łyżek
    - sezam: 6 łyżek
    - sól: 1 łyżeczka
    - cukier waniliowy: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pieczeń

Pszenno-orkiszowy chleb z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chlebek z żurawiną 1. Pieczenie chleba zaczynam od przygotowania zaczynu, czyli do miski kruszę drożdże, dodaję 3 łyżki letniej wody, szczyptę soli, szczyptę cukru, łyżkę mąki. Rozcieram to na jednolitą masę i odstawiam na jakieś 20 minut żeby wyrosło w ciepłe miejsce bez przeciągów.
    W tym czasie zalewamy suszoną żurawinę letnią wodą i odstawiamy. Żurawiny dajemy tyle ile lubimy i chcemy żeby było w chlebku.
  • chlebek z żurawiną 2. W misce mieszamy obie mąki, sól, łyżeczkę cukru waniliowego , wlewamy wyrośnięty zaczyn i szklankę letniej wody. Dodajemy też namoczoną a odsączoną żurawinę oraz olej. Delikatnie wyrabiamy ciasto tak żeby nie rozmazać żurawin. Jeżeli konsystencja jest lepiąca się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Wyrabiać z 10 min.
    Ja robię także wariant z płatkami pszennymi. Wtedy zamiast 1/2 szklanki mąki zwykłej daję płatki pszenne.
    Odstawiam na 15 min aż zacznie rosnąć.
  • chlebek z żurawiną 3. Przygotowuję formę, którą smaruję olejem i przekładam ciasto. Najlepsza foremka to keksówka o długości 30 cm.
    Kiedy ciasto zacznie rosnąć delikatnie smaruję je na górze wodą odsączoną z żurawiny (czerwona) i posypuję sezam żeby się przykleił.
    Jak wyrośnie wkładam do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piekę . Mój piekarnik jest elektryczny.
    Po upływie czasu wyłączam i zostawiam jeszcze na 10 min uchylając delikatnie drzwiczki, zakładając w nie złożoną na 4 ścierkę kuchenną - robię taką mikro wentylację. Po tym czasie wyciągam z pieca foremkę z chlebem i wyciągam go od razu z blaszki najlepiej na drewnianą deseczkę i okrywam lnianą ścierką.
  • 4. Chlebek ten dobrze smakuje na śniadanie do mleka, kakao czy kawy. Dobry jest z dodatkiem płynnego miodu ale fajnie smakuje także sam. Żurawina do tego jest zdrowa więc stosuję ją w domu zamiast rodzynek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orkisz Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Komunia Wigilia Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować