Pyszne, chrupiące, delikatne w smaku. Dodatek marmolady dodatkowo podnosi ich walory smakowe:). Polecam czasem poeksperymentować i zamiast tradycyjnych faworków wykonać inne , ciekawe kształty karnawałowych pyszności!!!
Przeplatańce karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Wyrabiamy około 4-5 minut do pojawienia się pęcherzyków powietrza.
2.Ciasto cienko wałkujemy (jak na pierogi). Za pomocą szklanki wycinamy z niego koło. Każde koło nacinamy w środku radełkiem 6 lub 4 razy ( nie docinamy do krawędzi).
3.Na końcówkę drewnianej łyżki przeplatamy nacięte pasy (nakładany co drugi wycięty pasek).
4.Tak zaplecione ciasto przekładamy na rozgrzany olej. Chwilkę przytrzymujemy razem i delikatnie zsuwamy z łyżki. Smażymy do zrumienienia z obu stron.
5.Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku.
Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Część wypełniamy gęstą marmoladą owocową.
Gotowe.
Komentarze