Przeplatańce karnawałowe

4.5 (169 ocen)

Pyszne, chrupiące, delikatne w smaku. Dodatek marmolady dodatkowo podnosi ich walory smakowe:). Polecam czasem poeksperymentować i zamiast tradycyjnych faworków wykonać inne , ciekawe kształty karnawałowych pyszności!!!

Składniki:

  • Składniki:
    • 2 szklanki mąki,
    • 3 żółtka
    • 1,5 łyżki cukru pudru,
    • 2,5 łyżki śmietany,
    • 2 łyżki rumu,
    • 1 łyżeczka octu,
    • 1 łyżka masła,
    • Szczypta proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    • Marmolada różana,
    • Cukier puder do posypania,
    • Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Przeplatańce karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane składniki 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Wyrabiamy około 4-5 minut do pojawienia się pęcherzyków powietrza.
  • uformowane koło 2. Ciasto cienko wałkujemy (jak na pierogi). Za pomocą szklanki wycinamy z niego koło. Każde koło nacinamy w środku radełkiem 6 lub 4 razy ( nie docinamy do krawędzi).
  • zaplatanie 3. Na końcówkę drewnianej łyżki przeplatamy nacięte pasy (nakładany co drugi wycięty pasek).
  • smażenie 4. Tak zaplecione ciasto przekładamy na rozgrzany olej. Chwilkę przytrzymujemy razem i delikatnie zsuwamy z łyżki. Smażymy do zrumienienia z obu stron.
  • usmażone 5. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku.
    Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Część wypełniamy gęstą marmoladą owocową.
    Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować