Powidła śliwkowe

4.99 (192 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Domowe powidła śliwkowe muszą koniecznie znaleźć się na półce w spiżarni.

  • 4 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg śliwek węgierek
    6 czubatych łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.99 (192 ocen)

Powidła śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte, oczyszczone i bez pestek śliwki włożyć do dużego, mokrego stalowego garnka. Garnek ustawić na minimalnym gazie. Nic nie ruszać, nic nie dotykać ok 4 -6 godz. Zrobi się ,,wulkan,, , który będzie sobie pyrkał.
    Jak śliwki wyraźnie opadną, do połowy wysokości garnka, wtedy mieszać co jakiś czas. Dodać cukier.
    Gorącymi powidłami napełniać wyparzone słoiczki i szczelnie zakręcać. Odwracać denkiem do góry i tak pozostawić do całkowitego wystudzenia.
    Smacznego.

Porady

Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są owoce. Można też cukier pominąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować