Polędwica w cieście i cebulowo-orzechowej kołderce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwicę myjemy, oczyszczamy z bonek i doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
2.Czosnek obieramy i drobno siekamy. Nacieramy mięso. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i przesmażamy mięso ze wszystkich stron na złoto. Zdejmujemy z patelni i studzimy.
3.Na tej samej patelni szklimy cebule posiekane w piórka. Studzimy. Orzechy obieramy.
4.Płat ciasta rozwijamy i układamy na nim przestudzoną polędwicę. Na mięsie układamy cebulkę. Całość posypujemy orzechami włoskimi. Zawijamy ciasto pozostawiając łączeniem do dołu. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
Pieczemy w 210 stopniach C przez około 20 minut (do zarumienienia).
Komentarze