Podwójnie czekoladowa tarta z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę, cukier i sól połącz palcami z zimnym masłem pokrojonym w kostkę, aż wyglądem zaczną przypominać kaszkę. Dodaj żółtka i aromat waniliowy. Szybko zagnieć ciasto i schowaj na 30 minut do lodówki.
Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim blaszkę, Zrób w nim kilka dziurek i obciąż fasolą lub ryżem. Piecz 15-20 minut w 200 stopniach. Po tym czasie wyjmij fasolę i piecz jeszcze ciasto 10 minut, aż nabierze złotego koloru.
2.Dżem:
Wiśnie smażyć w garnku, aż sok się odparuje, a wiśnie rozgotują. Dodaj cukier i smaż jeszcze przez chwilę.
3.Ganache z ciemnej czekolady:
Połamaną w kawałki czekoladę zalej prawie wrzącą śmietaną. Zostaw na kilka minut, następnie dokładnie wymieszaj. Schłodzony w lodówce krem ubij mikserem, aż podwoi swoją objętość.
Ganache z białej czekolady:
Połamaną w kawałki czekoladę zalej prawie wrzącą śmietaną. Zostaw na kilka minut, następnie dokładnie wymieszaj. Schłodzony w lodówce krem ubij mikserem, aż podwoi swoją objętość.
4.* Na wystudzone ciasto nałóż warstewkę zimnego dżemu. Następnie rozsmaruj cienką warstwę czekoladowych kremów i powciskaj w nie wiśnie. Przykryj resztą kremu. Na wierzch poukładaj pyszne wiśnie.
Komentarze