Tarta czekoladowa z wiśniami

4.51 (144 ocen)

  • 2 godz.

kruche czekoladowe ciasto z nutką pikanterii, z delikatnym czekoladowym musem i wiśniami pod lekką chmurką z bitej śmietanki...

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    120g masła
    2 żółtka
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki kakao
    odrobinka ostrej papryki chili

    mus czekoladowy:
    300ml śmietanki 30%
    100g gorzkiej czekolady
    2 jaja
    szklanka wiśni bez pestek (mogą być mrożone)

    do dekoracji:
    200ml śmietanki
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    kandyzowane wisienki
Wystaw ocenę:

4.51 (144 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tarta czekoladowa Desery

Tarta czekoladowa z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta czekoladowa z wiśniami 1. Ciasto: obie mąki wymieszać; masło posiekać z mąką, dodając kakao, chili i cukier puder. Następnie dodać żółtka, szybko zagnieść ciasto (w razie konieczności można dodać łyżkę zimnej wody), owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na kształt formy (śr. 25cm) z zapasem na brzegi na grubość ok 5mm (można przykryć w wierzchu folią, żeby nie kleiło się do wałka). Ciastem wyłożyć dno i boki formy resztę ciasta obciąć (wałkując po brzegach formy), nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, na papier wysypać kulki ceramiczne lub fasolę. Pozostałe ciasto rozwałkować, wyciąć serduszka (lub inne kształty), ułożyć na blasze. Tartę i ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temp. 180st.C.

    Mus: (kilka godzin wcześniej) czekoladę połamać, zalać 100ml śmietanki, podgrzewać w rondelku aż do rozpuszczenia czekolady, schłodzić w lodówce. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku. Czekoladową śmietankę wymieszać z białą, ubić, wymieszać z pianą jajeczną, dodać wiśnie.
    Z ciasta usunąć kulki i papier, wyłożyć mus, wstawić z powrotem do piekarnika, piec 20 minut w temp. 180st.C.
    Upieczoną tartę ostudzić.
    Dekoracja: śmietankę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz sok z cytryny. Bitą śmietankę przełożyć do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki, udekorować wierzch tarty śmietanką, wisienkami, ciastkami.

Porady

chili można pominąć

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować