Podwójnie czekoladowa tarta z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, dodać kakao, pokrojone masło, cukier lub stewię, sól. Wszystko razem wyrobić.
2.Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 30min.
3.Schłodzone ciasto wyłożyć, rozwałkować dość cienko i włożyć do foremki.
4.Okleić ciastem dno i boki formy, dno ponakłuwać, można przyłożyć czymś cięższym np ziarnami grochu lub specjalnymi kulkami do pieczenia. Zapobiegnie do podnoszeniu się dna ciasta podczas pieczenia.
5.Piec w temperaturze 180st C aż ciasto będzie kruche.
6.W garnuszku podgrzać śmietankę, uważać by się nie zagotowała, gdy zaczyna bąbelkować, natychmiast ściągnąć z ognia.
7.Wrzucić kawałki czekolady i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Miksować przez ok 1-2 minuty.
8.Dodać masło i ewentualnie posłodzić a nastepnie jeszcze chwilę miksować.
Gotowy mus wylać na wystudzone ciasto.
9.Banany pokroić w plasterki i udekorować wierzch ciasta.
Schłodzić tartę przez minimum 30 minut.
Komentarze