Pleśniak z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE CIASTA:
Formę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Z mąki, pokrojonego masła, cukru waniliowego, cukru pudru i proszku do pieczenia zagniesć ciasto.
Podzielić na 2/3 i 1/3 masy.
Do masy mniejszej dodać kakao i wgniesć.
Masę jasną włożyć do lodówki, aby schłodzić a masę ciemną zmrozić lekko, wtedy da się łatwo zetrzeć na tarce.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st.
Ciasto jasne rozwałkować i wyłożyć nim dno formy.
Wyłożyć dżem.
Ubić białka ze szczyptą soli.
Gdy będą sztywne nadal ubijając dodawać cukier puder, potem kisiel a na końcu ocet.
Pianę wyłożyć na dżem.
Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach tarki ciasto cemne.
Piec ok. 45 minut
Komentarze