Pleśniak z dżemem

5 (147 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

stary, dobry przepis

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej lub krupczatki
    5 żółtek
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy 16 gram
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    220 gram zimnego masła
    1-2 łyżki kakao
    Oraz
    2 słoiczki dżemu czarna porzeczka po 280 gram Lub ok. 1,5 kg kwasnych owoców np agrets czy jabłka....
    Tłuszcz i bułka tarta do dużej tortownicy 28 lub 30 cm
    Piana:
    5 białek
    Szczypta soli
    1 szklanka cukru pudru
    1 kisiel czerwony, ten na 0,75 litra
    1 łyżka octu
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak Desery Przetwory

Pleśniak z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pleśniak z dżemem 1. WYKONANIE CIASTA:
    Formę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
    Z mąki, pokrojonego masła, cukru waniliowego, cukru pudru i proszku do pieczenia zagniesć ciasto.
    Podzielić na 2/3 i 1/3 masy.
    Do masy mniejszej dodać kakao i wgniesć.
    Masę jasną włożyć do lodówki, aby schłodzić a masę ciemną zmrozić lekko, wtedy da się łatwo zetrzeć na tarce.
    W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st.
    Ciasto jasne rozwałkować i wyłożyć nim dno formy.
    Wyłożyć dżem.
    Ubić białka ze szczyptą soli.
    Gdy będą sztywne nadal ubijając dodawać cukier puder, potem kisiel a na końcu ocet.
    Pianę wyłożyć na dżem.
    Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach tarki ciasto cemne.
    Piec ok. 45 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować