Ciasto Pleśniak z dżemem wiśniowym

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Ciasto Pleśniak jest jednym z moich ulubionych, gdyż łączy w sobie wilgotność ciasta kruchego oraz kwaśny smak konfitur.Ciasto pleśniak u mnie w domu podaje się podczas komunii oraz przyjazdu wyjątkowych gości.

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 400 g mąki
    200 g masła
    200 g dżemu wiśniowego
    100 g cukru pudru
    20 g kakao(2 łyżki)
    10 g proszku do pieczenia
    10 g mąki ziemniaczanej
    5 jajek
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Ciasto pleśniak z dżemem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła, cukru pudru oraz 5 żółtek zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na trzy części. Do jednej dodajemy kakao. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia.
    Jasne ciasto wałkujemy na wielkość formy do pieczenia(wyłożonej papierem do pieczenia). Następnie smarujemy dżemem wiśniowym, na który ścieramy ciasto kakaowe.
    Z białek ubijamy pianę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Krótko miksujemy. Pianę z białek układamy na ciemne ciasto. Na pianę ścieramy ostatnie jasne ciasto. Całość pieczemy przez 60 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować