Plastry cukinii w oliwie z czosnkiem i chili do słoików

4.42 (173 ocen)

  • 60 min

Witajcie,mam dla Was przepis na zupełny rarytas!, ja jestem zachwycona smakiem tej cukinii. Dodatek pasty chili, czosnku i oczywiście najwyższej jakości oliwy z oliwek sprawia, że można się od tego uzależnić :). Cukinie należy wybierać małe, nie wyrośnięte, może być odmiana żółta i zielona, teraz m

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:


    5 małych cukinii o długości ok 25-30 cm, (wyszły mi dwa słoiczki po 180 ml )


    Zalewa:

    3/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
    2 płaskie łyżeczki pikantnej pasty paprykowej lub sosu chili
    1/4 łyżeczki soli
    sok z 1/4 cytryny
    5 ząbków czosnku, czosnek Polski intensywny i mocny, a nie Chińska podróbka
Wystaw ocenę:

4.42 (173 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Plastry cukinii w oliwie z czosnkiem i chili do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry ok. 2 mm. Na suchej patelni bez tłuszczu opiekamy plastry, pozbawiając je wilgoci.

    2. Składniki na zalewę łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy. Suche plastry cukinii układamy na przemian z zalewą wypełniając słoiczek. Zalewa na zimno bez podgrzewania oliwy.

    3. Gotowe słoiczki przekładamy do lodówki lub spiżarni, oliwa i czosnek są świetnymi konserwantami, więc mogą długo posiedzieć. Plastry cukinii zrobione w ten sposób idealnie nadają się na kanapki lub jako przystawka, idealny dodatek do mięs i pasztetów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Cukinia Czosnek Olej Oliwa z oliwek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować