Diabelskie ogórki z chili i czosnkiem

  • wyświetlono: 24419 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Ogórki zrobione wg tego przepisu, są diabelsko pikantne, kwaśno-słodkie, czosnkowe i chrupkie. Są to ulubione ogórki męskiej części rodziny, znikają ze słoiczków w szybkim tempie.

palinos

Składniki

2 kg ogórków gruntowych
4 łyżeczki soli
8 dużych ząbków czosnku
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
2 łyżki chili w proszku
3 czerwone papryczki chili
5 łyżek oleju rzepakowego

Zalewa:

1 szkl. octu spirytusowego 10%
1 szkl. wody
1 i 1/4 szkl. cukru (250 g)

Sposób przygotowania przepisu:

Diabelskie ogórki z chili i czosnkiem

  • 1. Ogórki pokroć na grube plastry (ok. 1 cm). Dodać sól, dokładnie wymieszać i pozostawić ogórki na 3 godziny.
    Po tym czasie dodać do ogórków przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, pokrojone na kawałki papryczki chili.
    Składniki zalewy połączyć w garnku, zagotować, pozostawić do ostygnięcia.
    Wystudzoną zalewę wlać do ogórków, dodać olej i odstawić na 8 godzin.
    Nastepnie przełożyć ogórki wraz z zalewą do wyparzonych słoików.
    Słoiki wstawić do garnka z zimną wodą, zagotować i pasteryzować 15 minut. Słoiki ustawić dnem do góry, przykryć ręcznikiem, pozostawić do ostygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiOgórkiczosnekchili

Komentarze

Podobne przepisy

image-02helar

Dodane przez: Ewa Kuropacińska

Ogórki kiszone z miodem i chili

Bardzo fajny smak :) słodko- ostry...

Ogórki w curry z czosnkiem

Dodane przez: Paulina Nosek

Ogórki w curry z czosnkiem

Pyszne, jedne z naszych ulubionych...

ogórki chili

Dodane przez: Martyna1991

Ogórki chili

Dla wielbicieli pikantnych przetworów....

diabelskie ogórki

Dodane przez: Koronowianka

DIABELSKIE OGÓRKI

Doskonały dodatek do dań mięsnych,kanapek.Pokrojone...

image-09o40ac

Dodane przez: Misiaczek53

Ogórki z czosnkiem

Robię je każdego lata na zimę,...

Ogórki małosolne

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Ogórki małosolne z czosnkiem

Ogórki małosolne to świetny dodatek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE