Placek z kurkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Proste, aromatyczne danie z nadzieniem kurek w śmietanie.

  • 50 min

Składniki:

  • 500 g świeżych lub mrożonych kurek
    2 łyżki masła do smażenia
    1 większa cebula drobno posiekana
    150 ml śmietany UHT 10%
    1 czubata łyżka posiekanego koperku
    sól,pieprz do smaku
    5 dużych ziemniaków tartych na tarce do placków ziemniaczanych
    1 całe jajo
    1/2 szklanki mleka
    3 łyżki mąki wymieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia
    1 cebula drobno posiekana
    sól, pieprz do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placek z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0qoetj3 1. Kurki dokładnie umyć i posiekać, cebulę zeszklić na maśle, dodać kurki i dusić. Jak sok odparuje dodawać po trochu śmietankę i dusić, czynność powtarzać aż skończy się śmietanka.
    Na koniec dodać sól, pieprz i koperek.
  • image-0rtmbj5 2. Utarte ziemniaki ostawić na chwilę, odlać nadmiar soku, na jego miejsce wlać mleko, dodać jajko, mąkę, cebulę, sól, pieprz i dobrze wymieszać.
    Smażyć na rozgrzanym oleju duże placki ziemniaczane, takie na całą patelnię, najlepiej użyć do tego mniejszej patelni śr. ok. 15-17 cm.
    Gorące kurki nakładać do połowy placka, przykryć drugą połową i od razu pałaszować. Można polać ketchupem lub kwaśną śmietaną.

Porady

obiad, placek, ziemniaki, grzyby, kurki, śmietana, koperek,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować