Placek lotaryński

0 (0 ocen)

  • 15 min

Francuskie danie, znane też jako tarta lotaryńska. Możemy go serwować na każdą okazję czy to danie główne czy też jako przekąskę.

  • 15 min

Składniki:

  • Mąka 1 szklanka
    Masło 100 gram
    Jaja 4 sztuki
    Żółtko 1
    Boczek wędzony 200 gram
    Ser żółty 150 gram
    Śmietana gęsta 200 ml
    Natka pietruszki lub szczypiorku 2 łyżki (posiekanej)
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Dania główne

Placek lotaryński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła i żółtka zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wkładamy do woreczka foliowego lub folii i wkładamy do lodówki na 15 minut
  • Placek lotaryński 2. W tym czasie przygotujemy sobie nadzienie. Całe jaja ubijamy ze śmietaną. Dodajemy do nich pokrojony w kostkę boczek oraz starty na grubych oczkach ser żółty. Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy posiekaną pietruszkę lub szczypior.
  • 3. Wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy. Wykładamy rozwałkowane ciasto na formę do tarty, starannie wyklejając także brzegi ciastem. Pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni.
  • 4. Po 10 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i wylewamy na nie nasze nadzienie. Następnie pieczemy jeszcze przez 35 minut w tej samej temperaturze. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować