Placek lotaryński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, masła i żółtka zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wkładamy do woreczka foliowego lub folii i wkładamy do lodówki na 15 minut
2.W tym czasie przygotujemy sobie nadzienie. Całe jaja ubijamy ze śmietaną. Dodajemy do nich pokrojony w kostkę boczek oraz starty na grubych oczkach ser żółty. Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy posiekaną pietruszkę lub szczypior.
3.Wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy. Wykładamy rozwałkowane ciasto na formę do tarty, starannie wyklejając także brzegi ciastem. Pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni.
4.Po 10 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i wylewamy na nie nasze nadzienie. Następnie pieczemy jeszcze przez 35 minut w tej samej temperaturze. Smacznego!
Komentarze