- mąka: 1 szklanka
- masło: 100 gramów
- jajka: 4 sztuki
- żółtka surowe: 1 sztuka
- boczek wędzony: 200 gramów
- ser żółty: 150 gramów
- śmietana gęsta: 200 mililitrów
- Natka pietruszki lub szczypior posiekane: 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku: 1 sztuka
Sposób przygotowania przepisu:
Placek lotaryński
1.
Z mąki, masła i żółtka zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wkładamy do woreczka foliowego lub folii i wkładamy do lodówki na 15 minut.
2.
W tym czasie przygotujemy sobie nadzienie.
Całe jaja ubijamy ze śmietaną. Dodajemy do nich pokrojony w kostkę boczek oraz starty na grubych oczkach ser żółty. Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy posiekaną pietruszkę lub szczypior.
3.
Wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy. Wykładamy rozwałkowane ciasto na formę do tarty, starannie wyklejając także brzegi ciastem.
Pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni.
4.
Po 10 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i wylewamy na nie nasze nadzienie. Następnie pieczemy jeszcze przez 35 minut w tej samej temperaturze.
Smacznego!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze