Kotlet z kaszy gryczanej

0 (0 ocen)

  • 25 min

Coś dla wegetarian, ale i nie tylko. Ich prostota i smak sprawiają, że i osoby jedzące mięso dostrzegają ciekawe smaki w kuchni wegetariańskiej.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
    250 g białego sera
    2 jajka
    pietruszka posiekana ( z dwie garście)
    sól morska, pieprz świeżo mielony oraz oregano wg uznania
    papryka czerwona 1 łyżka
    3 ząbki startego czosnku
    2 łyżki bułki tartej
    oliwa z oliwek do smażenia

Kotlet z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasze gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Dodajemy do niej biały ser i lekko miksujemy blenderem ( nie na ciapkę, ale tak żeby była trochę zblendrowana).
    Dodajemy resztę składników i dobrze mieszamy.
    Rozgrzewamy patelnię z oliwą. Formujemy kotleciki i kładziemy na rozgrzaną oliwę. Obsmażamy z dwóch stron. Można je też obtoczyć dodatkowo w bułce tartej i wtedy usmażyć. My wybraliśmy wersję bez bułki.
    Można od razu podawać. Smacznego!!!

Porady

Kaszę należy dokładnie odsączyć, abyśmy nie musieli dodawać za dużo bułki tartej.

Komentarze

Podobne przepisy