Jest to typowo wrocławski deser, od kilku wieków podawany we Wrocławiu do kawy. Wielbicielem tego ciasta był Wilhelm I, pierwszy cesarz zjednocznych Prus. Region - Dolny Śląsk.
Placek drożdżowy z cynamonową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wyrośnięcie zaczynu i leżakowanie ciasta to jeszcze dodatkowy czas, jaki należy wliczyć do czasu przygotowania.
2.Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżeczki cukru, zalać ciepłym mlekiem. Miskę przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia (ja pozostawiłam prawie na godzinę).
3.Po tym czasie dodać do wyrośniętego zaczynu przesianą mąkę, roztopione masło lub maargaarynę i wszystkie pozostałe składniki ciasta. Wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto będzie dosyć rzadkie, ale nie należy tym się przejmować. Przykryć ścierczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia na następną godzinę.
4.Gdy podwoi swoją objętość, przelać je do formy, wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką o wymiarach 26x38cm lub podobnej. Odstawić na 10-15 minut do lekkiego podrośnięcia.
5.Przygotować k r u s z o n k ę: do miski przesiać mąkę, dodać 2 rodzaje cukru, cynamon i roztopione masło. Zamieszać drewnianą (niezbyt długo i niezbyt dokładnie) łopatką. Kruszonka sama się utworzy.
6.Tak przygotowaną kruszonkę rozłożyć na placku i ...
Komentarze