Placek drożdżowy z cynamonową kruszonką

0 (0 ocen)

  • Średni

Jest to typowo wrocławski deser, od kilku wieków podawany we Wrocławiu do kawy. Wielbicielem tego ciasta był Wilhelm I, pierwszy cesarz zjednocznych Prus. Region - Dolny Śląsk.

  • Średni

Składniki:

  • - ZACZYN:: 1 sztuka
    - drożdże (1/2 kostki): 5 dekagramów
    - cukier: 2 łyżeczki
    - mleko (prawie 1 szklanka): 1 szklanka

    - CIASTO:: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 65 dekagramów
    - jajka: 4 sztuki
    - cukier: 6 łyżek
    - cukier z prawdziwą wanilią: 1 łyżka
    - masło (lub dobrej jakości margaryna): 125 gramów
    - olej: 4 łyżki
    - sól: 1 szczypta

    - KRUSZONKA:: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 25 dekagramów
    - cukier (w tym 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią): 10 dekagramów
    - cynamon: 1 łyżka
    - masło: 125 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek drożdżowy z cynamonową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrośnięcie zaczynu i leżakowanie ciasta to jeszcze dodatkowy czas, jaki należy wliczyć do czasu przygotowania.
  • 2. Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżeczki cukru, zalać ciepłym mlekiem. Miskę przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia (ja pozostawiłam prawie na godzinę).
  • 3. Po tym czasie dodać do wyrośniętego zaczynu przesianą mąkę, roztopione masło lub maargaarynę i wszystkie pozostałe składniki ciasta. Wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto będzie dosyć rzadkie, ale nie należy tym się przejmować. Przykryć ścierczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia na następną godzinę.
  • 4. Gdy podwoi swoją objętość, przelać je do formy, wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką o wymiarach 26x38cm lub podobnej. Odstawić na 10-15 minut do lekkiego podrośnięcia.
  • 5. Przygotować k r u s z o n k ę: do miski przesiać mąkę, dodać 2 rodzaje cukru, cynamon i roztopione masło. Zamieszać drewnianą (niezbyt długo i niezbyt dokładnie) łopatką. Kruszonka sama się utworzy.
  • 6. Tak przygotowaną kruszonkę rozłożyć na placku i ...
  • 7. ...piec w temp. ok. 180st. przez ok. 45minut.
  • 8. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować