Placek drożdżowy z dynią i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłym mleku mieszamy suche drożdże, następnie dodajemy lekko roztrzepane jajka, przesiany cukier puder + cukier waniliowy oraz olej. Mieszamy składniki drewnianą łyżką do połączenia. Następnie dodajemy puree z dyni, sól oraz przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. . Równomiernie rozprowadzamy, przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia ok. 1 godz. Dynie mieszamy z galaretką ( proszkiem ) aromatem oraz sokiem z cytryny.
Wszystkie składniki na kruszonkę rozprowadzamy dłońmi, aż powstaną grudki.
Na wyrośnięte ciasto delikatnie wykładamy dynie oraz kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 50-60 min do zarumienia. źródło: ilovebake.pl
Komentarze