placek drożdżowy z dynią i kruszonką

4.49 (191 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto drożdżowe z tego przepisu jest po prostu bardzo delikatne i mega napuszone

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
    50 g drożdży świeżych lub 25 g suchych
    1 szklanka puree z dyni
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanka cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 jajka, małe
    3 łyżki oleju
    szczypta soli

    SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

    1/2 szklanki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 łyżeczki masła

    DODATKOWO:

    250 g dyni, drobno pokrojonej
    1/2 galaretki pomarańczowej ( proszek )
    1 łyżeczka soku z cytryny
    kilka kropel aromatu pomarańczowego/cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery

Placek drożdżowy z dynią i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku mieszamy suche drożdże, następnie dodajemy lekko roztrzepane jajka, przesiany cukier puder + cukier waniliowy oraz olej. Mieszamy składniki drewnianą łyżką do połączenia. Następnie dodajemy puree z dyni, sól oraz przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto.

    Wyrobione ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. . Równomiernie rozprowadzamy, przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia ok. 1 godz. Dynie mieszamy z galaretką ( proszkiem ) aromatem oraz sokiem z cytryny.
    Wszystkie składniki na kruszonkę rozprowadzamy dłońmi, aż powstaną grudki.
    Na wyrośnięte ciasto delikatnie wykładamy dynie oraz kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 50-60 min do zarumienia. źródło: ilovebake.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować