Drożdżowy placek z kruszonką

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe jest najzdrowszym ze wszystkich gatunków ciast, gdyż zawiera dużą ilość witamin z grupy B oraz makro i mikroelementów tj. : sód, potas, magnez, wapń, fosfor, cynk, żelazo, miedź, mangan. Oczywiście jest też bardzo pyszne.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 1 szklanka mleka
    • 3 szklanki i 3 łyżki mąki pszennej
    • 6 łyżek cukru
    • 5 dag drożdży
    • 3 jajka
    • 3 łyżki oleju lub ½ margaryny
    Kruszonka:
    • Mąka pszenna- 100g
    • Margaryna- 50g
    • Cukier puder- 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Drożdżowy placek z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać i lekko podgrzać. Mleko podgrzać. Z drożdży, mleka, 3 łyżek mąki i 3 łyżek cukru sporządzić rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Jaja ubić z 3 łyżkami cukru na puszystą masę, margarynę podgrzać.
  • 3. Do dojrzałego rozczynu dodać masę jajową, 3 szklanki mąki, aromat rumowy i wyrobić ciasto. Gdy ciasto jest dobrze wyrobione dodać zmiękczony tłuszcz, wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
  • 4. Przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, dodać margarynę, cukier puder i zagnieść. Schłodzić w lodówce.
  • 5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować i przenieść na blachę. Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować rozbitym jajem, posypać równomiernie kruszonką. Piec około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować