Ciasto drożdżowe jest najzdrowszym ze wszystkich gatunków ciast, gdyż zawiera dużą ilość witamin z grupy B oraz makro i mikroelementów tj. : sód, potas, magnez, wapń, fosfor, cynk, żelazo, miedź, mangan. Oczywiście jest też bardzo pyszne.
Drożdżowy placek z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać i lekko podgrzać. Mleko podgrzać. Z drożdży, mleka, 3 łyżek mąki i 3 łyżek cukru sporządzić rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia.
2.Jaja ubić z 3 łyżkami cukru na puszystą masę, margarynę podgrzać.
3.Do dojrzałego rozczynu dodać masę jajową, 3 szklanki mąki, aromat rumowy i wyrobić ciasto. Gdy ciasto jest dobrze wyrobione dodać zmiękczony tłuszcz, wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
4.Przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, dodać margarynę, cukier puder i zagnieść. Schłodzić w lodówce.
5.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować i przenieść na blachę. Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować rozbitym jajem, posypać równomiernie kruszonką. Piec około 40 minut.
Komentarze