Pizza z sosem śmietanowo-koperkowym , pieczarkami i salami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru-odstawiamy do wypłynięcia na wierzch. Mąkę łączymy z olejem , proszkiem do pieczenia oraz solą . Wlewamy gotowy zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne ( przy wyrabianiu ciasta możemy sobie pomóc sposobem smarowania rąk olejem) Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem no ok godz do podwojenia objętości.
2.Gotowe ciasto wyrabiamy ponownie chwilkę. Bierzemy 1/4 ciasta . rozwałkowujemy cienki placek na stolnicy obsypanej mąką. Wykładamy nim blaszkę do pieczenia pizzy , wystające boki delikatnie zawijamy i przyciskamy do środka.
Składniki na sos mieszamy razem , smarujemy pizzę.
3.Placem obsypujemy obficie serem żółtym.
Pieczarki obieramy , myjemy , kroimy w plastry.
cebulę w kostkę /piórka
Układamy salami, pieczarki , cebulę oraz kukurydzę.
Całość posypujemy odrobiną sera żółtego
4.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 30/35 min z termoobiegiem grzanie góra-dół.
Komentarze