Pizza z sosem śmietanowo-koperkowym , pieczarkami i salami.

4.5 (183 ocen)

Sos śmietanowy to podstawa smaku tej pizzy. Znacznie różni się od tradycyjnych podanych z sosem pomidorowym.

Składniki:

  • Ciasto na 4 pizze o średnicy ok 29 cm.
    700 g mąki pszennej
    50 g. świeżych drożdży
    300 ml. ciepłej ( nie gorącej) wody
    2 łyżki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soli
    Proporcję dodatków wg. uznania:
    tarty ser żółty
    pikantne salami
    pieczarki
    cebula
    kukurydza
    sos:
    śmietana18%
    siekany , śwież koperek ( dużo)
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z sosem śmietanowo-koperkowym , pieczarkami i salami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru-odstawiamy do wypłynięcia na wierzch. Mąkę łączymy z olejem , proszkiem do pieczenia oraz solą . Wlewamy gotowy zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne ( przy wyrabianiu ciasta możemy sobie pomóc sposobem smarowania rąk olejem) Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem no ok godz do podwojenia objętości.
  • placek z sosem 2. Gotowe ciasto wyrabiamy ponownie chwilkę. Bierzemy 1/4 ciasta . rozwałkowujemy cienki placek na stolnicy obsypanej mąką. Wykładamy nim blaszkę do pieczenia pizzy , wystające boki delikatnie zawijamy i przyciskamy do środka.
    Składniki na sos mieszamy razem , smarujemy pizzę.
  • przed pieczeniem 3. Placem obsypujemy obficie serem żółtym.
    Pieczarki obieramy , myjemy , kroimy w plastry.
    cebulę w kostkę /piórka
    Układamy salami, pieczarki , cebulę oraz kukurydzę.
    Całość posypujemy odrobiną sera żółtego
  • 4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 30/35 min z termoobiegiem grzanie góra-dół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować