Pizza z chorizo i pomidorkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pizza z pikantną hiszpańską kiełbasą chorizo i aromatycznym domowym sosem pomidorowym pachnąca tymiankiem, a wszystko na chrupiącym spodzie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • mąka pszenna chlebowa - 700 g
    ciepła woda - 300 ml
    świeże drożdże - 25 g
    oliwa - 1 łyżka
    sól – ½ łyżeczki
    cukier - ½ łyżeczki
    SOS POMIDOROWY DO PIZZY:
    pomidory bez skórki - 1 puszka
    oliwa – 1 łyżka
    tymianek – 1 łyżeczka
    sól - ¼ łyżeczki
    pieprz czarny świeżo mielony - ½ łyżeczki
    cukier - ½ łyżeczki
    DODATKI DO PIZZY:
    kiełbasa chorizo - 100 g
    pomidorki koktajlowe przekrojone na pół – 15 szt.
    mozzarella – 250 g
    tymianek suszony – do smaku
    listki świeżego tymianki - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z chorizo i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizza z chorizo i pomidorkami 1. SOS POMIDOROWY DO PIZZY: oliwę, rozdrobnione widelcem pomidory wraz z zalewą przekładam do rondla i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam ogień, dodaję cukier, przyprawy i gotuję mieszając około 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Zdejmuję z ognia i odstawiam do przestygnięcia.
  • 2. CIASTO DO PIZZY: świeże drożdże rozcieram z cukrem, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłej wody, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiewam do miski, dodaję gotowy wyrośnięty rozczyn, sól, wlewam letnią wodę i mieszam. Całość dokładnie wyrabiam, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego i elastycznego ciasta. Przekładam do oprószonej mąką miski. Miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
    Wyrośnięte cisto uderzam pięścią, aby je odgazować, wykładam na obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam. Dzielę na trzy części i z każdej formuję okrągłe cienkie spody tak, aby powstał nieco grubszy rant. Gotowy spód do pizzy układam na papierze do pieczenia.
  • 3. WYKONANIE: wcześniej rozgrzewam piekarnik z włożoną do niego blaszką, na której będę piekła pizzę, do 250°C.
  • Pizza z chorizo i pomidorkami 4. W czasie, gdy nagrzewa się piekarnik chorizo kroję na bardzo cienkie plasterki i na nagrzanej na małym ogniu patelni wytapiam nadmiar tłuszczu. Cały czas pilnuję, aby kiełbasy za mocno nie wysuszyć. Następnie osuszam na ręczniku papierowym.
  • 5. Przekrojone na pół pomidorki koktajlowe układam na sitku do odsączenia części soku.
  • Pizza z chorizo i pomidorkami 6. Gdy piekarnik jest nagrzany szybko i ostrożnie wyjmuję blaszkę, uważając, aby się nie oparzyć, układam papier do pieczenia z przygotowanym wcześniej spodem do pizzy.
    Szybko rozsmarowuję sos pomidorowy, układam plasterki chorizo, pomidorki koktajlowe i porwaną na kawałki mozzarellę. Całość posypuję suszonym tymiankiem i blaszkę wkładam do piekarnika na najwyższą półkę piekarnika. Pizzę piekę 8-10 minut. Upieczoną pizzę posypuję listkami świeżego tymianku.
  • 7. .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Pomidorki koktajlowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować