Pizza farmera z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy zasypujemy cukrem.
Chwilę czekamy.
Mieszamy, by się rozpuściły.
Łączymy z ciepłą wodą i 2 łyżkami mąki.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy.
Dodajemy szczyptę soli, rozczyn drożdżowy
i miękkie masło (najlepiej, by miało pokojową temperaturę).
Wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od rąk.
Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia
(ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na kształt blachy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy rozwałkowane ciasto.
Cebulę obieramy, kroimy w pióra i szklimy na rozgrzanej oliwie.
Dodajemy do niej mięso mielone.
Smażymy pod koniec doprawiając solą i pieprzem.
Dodajemy 1 łyżkę koncentratu.
Mieszamy chwilę trzymamy na ogniu.
Kukurydzę odsączamy na sitku.
Paprykę odsączamy i kroimy w plastry.
Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo, obieramy i kroimy w plastry.
Na cieście rozsmarowujemy pozostały koncentrat.
Wykładamy przesmażonym z cebulą mięsem mielonym.
Wykładamy kukurydzę i paprykę.
Układamy plastry jajka.
Posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st.C przez 30 minut.
Podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego
Komentarze