Pijane kubiki kawowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Namoczcie suszone śliwki w whisky i odstawcie do lodówki co najmniej na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
2. Zaparzcie espresso (tu: 200 ml).
3. W misce połączcie ricottę, cynamon, kakao, czekoladę, kawę mieloną i drobno pokrojone śliwki. Następnie wlejcie alkohol, który pozostał po moczeniu śliwek (w razie potrzeby dodajcie go więcej) i wymieszajcie.
4. W malakserze zmiksujcie biszkopty – powinny uzyskać konsystencję dość grubo zmielonej bułki tartej.
5. Ceramiczną, prostokątną lub kwadratową formę np. do zapiekania (podane tu ilości składników wypełnią formę o wymiarach 28 cm x 22 cm x 4 cm – takiego naczynia użyłem) wyłóżcie przezroczystą folią spożywczą, tak by wystawała z każdej strony formy.
6. Na patelni roztopcie masło i wymieszajcie je ze zmielonymi biszkoptami.
7. Na dnie naczynia rozłóżcie warstwę biszkoptów i dokładnie ją ugniećcie, tworząc podstawę pod główną część deseru.
8. Podgrzejcie ok. 200 ml wcześniej przygotowanego espresso i rozpuśćcie w nim żelatynę. Gdy płyn nieco przestygnie, dodajcie go do masy i dokładnie wymieszajcie. W rezultacie powinniście uzyskać dość płynną masę.
9. Przelejcie masę serową do naczynia, w razie potrzeby wygładźcie wierzch i wstawcie do lodówki na nie mniej niż 3-4 godziny. Po wyjęciu z lodówki deser powinien wyglądać tak:
10. Po upływie wskazanego wyżej czasu, przy pomocy wystającej części folii wyjmijcie deser z naczynia i pokrójcie na porcje.
11. Deser można podać w postaci niewielkich „kubików”, udekorowanych np. orzechem włoskim i posypanych posiekaną gorzką czekoladą (np. w przypadku większej grupy gości) albo w formie większych porcji. W tym drugim przypadku, świetnie sprawdzi się dodatek w postaci polewy czekoladowej (z czekolady rozpuszczonej w śmietance w kąpieli wodnej) i rozgniecionych w moździerzu orzechów nerkowca. Smacznego!
Komentarze