Pijane kubiki kawowo-czekoladowe

4.5 (167 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Podane tu ilości składników powinny wystarczyć na ok. 50 sztuk kawowo-czekoladowych kubików. Smakują obłędnie, polecam!

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - ricotta: 500 gramów
    - biszkopty: 200 gramów
    - scotch whisky: 150 mililitrów
    - kawa mielona arabica 100%: 2 łyżki
    - espresso: 200 mililitrów
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - kakao bio bez cukru: 1 łyżka
    - czekolada pitna bio: 1.5 łyżki
    - suszone śliwki: 20 sztuk
    - Żelatyna: 2.5 łyżki
    - masło: 75 gramów
    - orzechy włoskie lub nerkowce: 30 sztuk
    - gorzka czekolada: 25 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pijane kubiki kawowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pijane kubiki kawowo-czekoladowe 1. 1. Namoczcie suszone śliwki w whisky i odstawcie do lodówki co najmniej na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

    2. Zaparzcie espresso (tu: 200 ml).

    3. W misce połączcie ricottę, cynamon, kakao, czekoladę, kawę mieloną i drobno pokrojone śliwki. Następnie wlejcie alkohol, który pozostał po moczeniu śliwek (w razie potrzeby dodajcie go więcej) i wymieszajcie.

    4. W malakserze zmiksujcie biszkopty – powinny uzyskać konsystencję dość grubo zmielonej bułki tartej.
    5. Ceramiczną, prostokątną lub kwadratową formę np. do zapiekania (podane tu ilości składników wypełnią formę o wymiarach 28 cm x 22 cm x 4 cm – takiego naczynia użyłem) wyłóżcie przezroczystą folią spożywczą, tak by wystawała z każdej strony formy.

    6. Na patelni roztopcie masło i wymieszajcie je ze zmielonymi biszkoptami.

    7. Na dnie naczynia rozłóżcie warstwę biszkoptów i dokładnie ją ugniećcie, tworząc podstawę pod główną część deseru.

    8. Podgrzejcie ok. 200 ml wcześniej przygotowanego espresso i rozpuśćcie w nim żelatynę. Gdy płyn nieco przestygnie, dodajcie go do masy i dokładnie wymieszajcie. W rezultacie powinniście uzyskać dość płynną masę.

    9. Przelejcie masę serową do naczynia, w razie potrzeby wygładźcie wierzch i wstawcie do lodówki na nie mniej niż 3-4 godziny. Po wyjęciu z lodówki deser powinien wyglądać tak:

    10. Po upływie wskazanego wyżej czasu, przy pomocy wystającej części folii wyjmijcie deser z naczynia i pokrójcie na porcje.

    11. Deser można podać w postaci niewielkich „kubików”, udekorowanych np. orzechem włoskim i posypanych posiekaną gorzką czekoladą (np. w przypadku większej grupy gości) albo w formie większych porcji. W tym drugim przypadku, świetnie sprawdzi się dodatek w postaci polewy czekoladowej (z czekolady rozpuszczonej w śmietance w kąpieli wodnej) i rozgniecionych w moździerzu orzechów nerkowca. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować