Biszkoptowe kawowo-czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto biszkoptowe dla smakoszy kawy. Ciasto z kremem kawowym i galaretką czekoladową, wyszło pyszne. Będzie to moje następne ciasto na przyjęcia rodzinne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT :
    -5 jajek
    -150 g cukru
    -80 g mąki tortowej
    -80 g mąki ziemniaczane
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    DO NASACZENIA:
    - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    - około 100 ml wody
    -1 łyżeczka cukru

    KREM KAWOWY:
    -850 ml śmietanki 30 %
    -500 g serka mascarpone:
    -150 g cukru pudru
    -3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    -150 ml wody do kawy
    -30 g żelatyny
    -około 150 ml wody do żelatyny

    GALARETKA CZEKOLADOWA:
    -3 galaretki przezroczyste
    -900 ml wody
    -100 g czekolady mlecznej
    -100 g czekolady gorzkiej
    -150 ml śmietanki 30 %
    -100 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Biszkoptowe kawowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkoptowe kawowo-czekoladowe 1. Biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać łopatką. Nie mieszać za długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i biszkopt wystudzić.
  • Biszkoptowe kawowo-czekoladowe 2. Za pomocą widelca, zdrapać skórkę, nie będzie warstwa kremu odklejać się. Biszkopt ułożyć do tej samej blaszki co się piekł, tylko z wyżej wyścielanym papierem. Nasączyć zimną kawą.
  • Biszkoptowe kawowo-czekoladowe 3. Krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać tam zaparzoną kawę , ostudzić do ciepłego. Śmietankę wraz z serkiem i pudrem ubić do puszystego. Dolewać letnią żelatyny kawową i krótko zmiksować. Równomiernie rozlać na biszkopcie i rozsmarować. Można ząbkowaną szpatułką, zrobić rowki. Ciasto schłodzić.
  • Biszkoptowe kawowo-czekoladowe 4. Galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i wystudzić. Czekolady wraz ze śmietankę i masłem rozpuścić nad parą i ostudzić. Połączyć galaretki z czekoladami i od czasu do czasu przemieszać. Jak zaczną tężeć to wylać na zastygły krem kawowy. Ponownie schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować