Ciasto biszkoptowe dla smakoszy kawy. Ciasto z kremem kawowym i galaretką czekoladową, wyszło pyszne. Będzie to moje następne ciasto na przyjęcia rodzinne.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT :
-5 jajek
-150 g cukru
-80 g mąki tortowej
-80 g mąki ziemniaczane
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
DO NASACZENIA:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- około 100 ml wody
-1 łyżeczka cukru
KREM KAWOWY:
-850 ml śmietanki 30 %
-500 g serka mascarpone:
-150 g cukru pudru
-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
-150 ml wody do kawy
-30 g żelatyny
-około 150 ml wody do żelatyny
GALARETKA CZEKOLADOWA:
-3 galaretki przezroczyste
-900 ml wody
-100 g czekolady mlecznej
-100 g czekolady gorzkiej
-150 ml śmietanki 30 %
-100 g masła
Biszkoptowe kawowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać łopatką. Nie mieszać za długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i biszkopt wystudzić.
2.Za pomocą widelca, zdrapać skórkę, nie będzie warstwa kremu odklejać się. Biszkopt ułożyć do tej samej blaszki co się piekł, tylko z wyżej wyścielanym papierem. Nasączyć zimną kawą.
3.Krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać tam zaparzoną kawę , ostudzić do ciepłego. Śmietankę wraz z serkiem i pudrem ubić do puszystego. Dolewać letnią żelatyny kawową i krótko zmiksować. Równomiernie rozlać na biszkopcie i rozsmarować. Można ząbkowaną szpatułką, zrobić rowki. Ciasto schłodzić.
4.Galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i wystudzić. Czekolady wraz ze śmietankę i masłem rozpuścić nad parą i ostudzić. Połączyć galaretki z czekoladami i od czasu do czasu przemieszać. Jak zaczną tężeć to wylać na zastygły krem kawowy. Ponownie schłodzić w lodówce.
Komentarze