REKLAMA

Biszkoptowe kawowo-czekoladowe

wyświetlono: 305 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Ciasto biszkoptowe dla smakoszy kawy. Ciasto z kremem kawowym i galaretką czekoladową, wyszło pyszne. Będzie to moje następne ciasto na przyjęcia rodzinne.

opublikowany: 23.06.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT :
    -5 jajek
    -150 g cukru
    -80 g mąki tortowej
    -80 g mąki ziemniaczane
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    DO NASACZENIA:
    - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    - około 100 ml wody
    -1 łyżeczka cukru

    KREM KAWOWY:
    -850 ml śmietanki 30 %
    -500 g serka mascarpone:
    -150 g cukru pudru
    -3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    -150 ml wody do kawy
    -30 g żelatyny
    -około 150 ml wody do żelatyny

    GALARETKA CZEKOLADOWA:
    -3 galaretki przezroczyste
    -900 ml wody
    -100 g czekolady mlecznej
    -100 g czekolady gorzkiej
    -150 ml śmietanki 30 %
    -100 g masła
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Biszkoptowe kawowo-czekoladowe 1. Biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać łopatką. Nie mieszać za długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i biszkopt wystudzić.
  • Biszkoptowe kawowo-czekoladowe 2. Za pomocą widelca, zdrapać skórkę, nie będzie warstwa kremu odklejać się. Biszkopt ułożyć do tej samej blaszki co się piekł, tylko z wyżej wyścielanym papierem. Nasączyć zimną kawą.
  • Biszkoptowe kawowo-czekoladowe 3. Krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać tam zaparzoną kawę , ostudzić do ciepłego. Śmietankę wraz z serkiem i pudrem ubić do puszystego. Dolewać letnią żelatyny kawową i krótko zmiksować. Równomiernie rozlać na biszkopcie i rozsmarować. Można ząbkowaną szpatułką, zrobić rowki. Ciasto schłodzić.
  • Biszkoptowe kawowo-czekoladowe 4. Galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i wystudzić. Czekolady wraz ze śmietankę i masłem rozpuścić nad parą i ostudzić. Połączyć galaretki z czekoladami i od czasu do czasu przemieszać. Jak zaczną tężeć to wylać na zastygły krem kawowy. Ponownie schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Bo-Bożena Bo-Bożena

Kawowo-czekoladowe muffiny

Muffiny kawowe z kawałkami czekolady

kategoria: Ciasta Desery muffinki kawy opublikowany: 18.09.2013 | wyświetlono: 2489 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0
Dodane przez: monka812 monka812

ciasto kawowo-czekoladowe

pyszne ciasto dla miłośników kawy....

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 01.01.2015 | wyświetlono: 518 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Izabela27 Izabela27

Kawowo-czekoladowe muffinki

Pyszne małe co nieco do kawki.

kategoria: Ciasta do kawy Desery muffinki Ciasto opublikowany: 25.07.2014 | wyświetlono: 365 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: SprytnaChochla Sch

Biszkoptowe mini torciki kawowo-jagodowe

Wykwintny deser na specjalną okazję. Dość pracochłonny, ale wygląda i smakuje wspaniale.

kategoria: Ciasta biszkopty opublikowany: 03.05.2020 | wyświetlono: 170 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE