Pierś z kurczaka w herbacie

4.5 (184 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Niecodzienna marynata z egzotycznej herbaty sprawia, że pierś z kurczaka jest bardzo soczysta i aromatyczna.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka pojedyncza: 2 sztuki
    - cytryna, (soczysta): 0.5 sztuki
    - herbata egzotyczna (torebka): 1 sztuka
    - chili: 0.33 łyżeczki
    - olej: 4 łyżki
    - sól, (do smaku): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Herbaty

Pierś z kurczaka w herbacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyciskamy sok z cytryny. Wsypujemy herbatę z torebki, dodajemy chili, olej oraz mniej więcej dwie większe szczypty soli. Dokładnie mieszamy. Marynatą smarujemy oczyszczone, dokładnie umyte i osuszone piersi z kurczaka. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
  • 2. Po tym czasie smażymy z obu stron po 3-4 minuty na patelni z grubym dnem, a następnie dodajemy 2/3 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Piersi wyciągamy, kroimy po skosie na 1 cm kawałki, a płyn gotujemy jeszcze chwilę do zredukowania objętości. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbata Herbata Kurczak Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować