Uwielbiam kurki, zawsze czekam na rozpoczęcie sezonu. Pyszne proste danie nie wymagające wielu przygotowań i czasu.
60 min
Składniki:
Składniki na 3 osoby:
3 pojedyncze piersi z kurczaka
przyprawa do kurczaka z nutą cytryny
sól pieprz
chili
papryka słodka w proszku
2 łyżki oleju
Na sos:
100 g prawdziwego masła
25 dag kurek
200 g kwaśnej śmietany
natka pietruszki
koperek
1 duża cebula
sól, pieprz
1 mała łyżka mąki
Pierś grillowana w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej wymieszać z przyprawami i zamarynować w tym piersi z kurczaka. Piersi smażyć na grillu przez ok 20 min, tak aby pierś była przypieczona z zewnątrz i soczysta w środku.
2.Kurki oczyścić. Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć, dodać kurki i jeszcze chwilę podsmażać. Zalać wodą i dusić z przyprawami przez ok 40 min. Śmietanę rozrobić z mąką i dodać do kurek na patelni. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać posiekana natkę i koperek. Grillowana pierś polać sosem i podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. (ja podałam z mizerią). Smacznego!
Komentarze