Uwielbiam ziemniaki oraz pierogi w każdej postaci,dlatego postanowiłam zamiast użyć do farszu z ziemniaków zrobić ciasto.Pierożki wyszły bardzo smaczne a przy tym syte,gdyż i kasza i sery są pożywne:)
1 godz. 25 min
Składniki:
CIASTO:
10 ugotowanych ziemniaków (w osolonej wodzie)
2 1/3 szklanki mąki + mąka do wałkowania
2 jaka
szczypta soli
FARSZ:
270 g sera feta
250 g sera białego
200 g sera żółtego
¾ szklanki kaszy gryczanej
1 ½ szklanki wody
łyżeczka masła
po kilka listków świeżego oregano i bazylii
1 cebula
sól
pieprz ziołowy
przyprawa do potraw Kucharek
tłuszcz do smażenia
Pierogi z kaszą gryczaną i trzema serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto.
2.Kaszę gotujemy w wodzie z dodatkiem masła i szczypty soli. Ser feta, biały i żółty kroimy w kostkę.
3.Cebulę również kroimy w kostkę i smażymy, pod koniec smażenia dodajemy do niej ser biały i razem jeszcze chwilę smażymy. Zioła rwiemy na mniejsze kawałki.
4.Ugotowaną kaszę łączymy z usmażoną cebulką, serami, ziołami, przyprawiamy (pamiętając o tym, że ser feta jest słony dlatego stopniowo dodajemy Kucharek).
5.Ciasto rozwałkowujemy dość grubo, szklanką wykrawamy krążki, napełniamy farszem i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut od wypłynięcia.
6.Podajemy polane roztopionym masełkiem, skwarkami lub kiełbaską pokrojoną w kostkę i usmażoną, którą można dodać również do farszu. Równie dobrze smakują na drugi dzień przysmażone na tłuszczu czy odgrzane w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
Komentarze