Pierogi z kaszą gryczaną i trzema serami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 25 min

Uwielbiam ziemniaki oraz pierogi w każdej postaci,dlatego postanowiłam zamiast użyć do farszu z ziemniaków zrobić ciasto.Pierożki wyszły bardzo smaczne a przy tym syte,gdyż i kasza i sery są pożywne:)

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • CIASTO:
    10 ugotowanych ziemniaków (w osolonej wodzie)
    2 1/3 szklanki mąki + mąka do wałkowania
    2 jaka
    szczypta soli

    FARSZ:
    270 g sera feta
    250 g sera białego
    200 g sera żółtego
    ¾ szklanki kaszy gryczanej
    1 ½ szklanki wody
    łyżeczka masła
    po kilka listków świeżego oregano i bazylii
    1 cebula
    sól
    pieprz ziołowy
    przyprawa do potraw Kucharek
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą gryczaną i trzema serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
  • 2. Kaszę gotujemy w wodzie z dodatkiem masła i szczypty soli. Ser feta, biały i żółty kroimy w kostkę.
  • 3. Cebulę również kroimy w kostkę i smażymy, pod koniec smażenia dodajemy do niej ser biały i razem jeszcze chwilę smażymy. Zioła rwiemy na mniejsze kawałki.
  • 4. Ugotowaną kaszę łączymy z usmażoną cebulką, serami, ziołami, przyprawiamy (pamiętając o tym, że ser feta jest słony dlatego stopniowo dodajemy Kucharek).
  • 5. Ciasto rozwałkowujemy dość grubo, szklanką wykrawamy krążki, napełniamy farszem i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut od wypłynięcia.
  • 6. Podajemy polane roztopionym masełkiem, skwarkami lub kiełbaską pokrojoną w kostkę i usmażoną, którą można dodać również do farszu. Równie dobrze smakują na drugi dzień przysmażone na tłuszczu czy odgrzane w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować