Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone podsmażyć na gorącym tłuszczu. Dodać majeranek, sól i pieprz. Na osobnej patelni zeszklić cebulkę z czosnkiem i dodać do mięsa. Podlać trochę wodą, dodać śmietanę i przyprawe uniwersalna. Poddusić farsz. Wrzucić wszystko do blendera i trochę zmiksować. Nie na papkę, ale aby było trochę bardziej rozdrobnione.
2.Zagnieść ciasto, dodając tyle gorącego! mleka, aby powstała masa, którą nie klei się do rąk i da się rozwałkować. Można to porównać do rozgrzanej plasteliny. Rozwałkować ciasto i wycinać kółka.
3.Na środek kółka nałożyć farsz i palcami sklejać pierożki. Ma powstać falbanka. Należy starannie sklejać, aby nie pozostawały dziurki, bo inaczej pierogi się rozkleją i farsz z nich wypłynie.
4.Wrzucać pierogi na wrzącą osoloną wodę i kiedy wypłyną na wierzch gotować jeszcze kilka minut.
Komentarze