Pierogi z mięsem

0 (0 ocen)

Delikatne ciasto przyjemnie łączy się z soczystym farszem. Naprawdę polecam!

Składniki:

  • farsz

    0,5kg mięsa mielonego wieprzowego (może być mieszane z wołowym)
    3 małe cebule
    majeranek
    sól
    pieprz
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki śmietany
    woda
    domowa przyprawa uniwersalna

    ciasto

    0,5kg mąki
    1 jajko
    gorące mleko (w ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy)
    1/4 szkl oliwy
    1 łyżeczka soli

    okrasa

    2 cebule
    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone podsmażyć na gorącym tłuszczu. Dodać majeranek, sól i pieprz. Na osobnej patelni zeszklić cebulkę z czosnkiem i dodać do mięsa. Podlać trochę wodą, dodać śmietanę i przyprawe uniwersalna. Poddusić farsz. Wrzucić wszystko do blendera i trochę zmiksować. Nie na papkę, ale aby było trochę bardziej rozdrobnione.
  • 2. Zagnieść ciasto, dodając tyle gorącego! mleka, aby powstała masa, którą nie klei się do rąk i da się rozwałkować. Można to porównać do rozgrzanej plasteliny. Rozwałkować ciasto i wycinać kółka.
  • 3. Na środek kółka nałożyć farsz i palcami sklejać pierożki. Ma powstać falbanka. Należy starannie sklejać, aby nie pozostawały dziurki, bo inaczej pierogi się rozkleją i farsz z nich wypłynie.
  • pierogi 4. Wrzucać pierogi na wrzącą osoloną wodę i kiedy wypłyną na wierzch gotować jeszcze kilka minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować