Pierogi z kurkami, soczewicą i czarnuszką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kurki i soczewica to niezwykle smaczne połączenie, a doprawione czarnuszką i zamknięte w tradycyjnym pierogu tworzą pyszne danie.

  • 60 min

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    300 g maślanki
    350 g kurek (ja użyłam mrożonych)
    150 g zielonej soczewicy
    1 duża cebula
    1 łyżka masła
    4 łyżeczki czarnuszki
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kurkami, soczewicą i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę namaczamy na kilka godzin w wodzie, a następnie gotujemy ją do miękkości. Kurki również gotujemy do czasu aż będą miękkie. Ugotowane kurki i pokrojoną cebulę rozdrabniamy blenderem na mniejsze kawałki (ale nie na papkę!). Rozdrobnione kurki i cebulę podsmażamy kilka minut na maśle a następnie łączymy z ugotowaną soczewicą. Całość doprawiamy czarnuszką, solą i pieprzem. Z maślanki i mąki wyrabiamy gładkie ciasto i rozwałkowujemy je na grubość około 2-3 mm. Z ciasta za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy trochę farszu i sklejamy pierogi. Pierogi wrzucamy do gotującej się posolonej wody i od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Ugotowane pierogi obsmażamy na patelni złoty kolor. Przed podaniem posypujemy je czarnuszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować