Kurki i soczewica to niezwykle smaczne połączenie, a doprawione czarnuszką i zamknięte w tradycyjnym pierogu tworzą pyszne danie.
60 min
Składniki:
400 g mąki pszennej
300 g maślanki
350 g kurek (ja użyłam mrożonych)
150 g zielonej soczewicy
1 duża cebula
1 łyżka masła
4 łyżeczki czarnuszki
pieprz
sól
Pierogi z kurkami, soczewicą i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę namaczamy na kilka godzin w wodzie, a następnie gotujemy ją do miękkości. Kurki również gotujemy do czasu aż będą miękkie. Ugotowane kurki i pokrojoną cebulę rozdrabniamy blenderem na mniejsze kawałki (ale nie na papkę!). Rozdrobnione kurki i cebulę podsmażamy kilka minut na maśle a następnie łączymy z ugotowaną soczewicą. Całość doprawiamy czarnuszką, solą i pieprzem. Z maślanki i mąki wyrabiamy gładkie ciasto i rozwałkowujemy je na grubość około 2-3 mm. Z ciasta za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy trochę farszu i sklejamy pierogi. Pierogi wrzucamy do gotującej się posolonej wody i od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Ugotowane pierogi obsmażamy na patelni złoty kolor. Przed podaniem posypujemy je czarnuszką.
Komentarze