Ciasto :
250 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
3 szczypty soli
około 1/2 szk gorącej wody
Nadzienie :
350 g półtłustego twarogu
1 duże jabłko ( średnie 2 )
cukier do smaku
1 łyżka błyskawicznej kaszy manny
Dodatkowo :
1/2 szk śmietany 12 %
cukier do smaku
Pierogi z jabłkiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłko umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski. Wrzucić ser, dodać kaszę i cukier do smaku i widelcem rozgnieść ser a potem wymieszać nadzienie.
2.Mąkę wymieszać z wodą i solą i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto wałkować i wycinać z niego kółka o średnicy 11 cm ( można mniejsze ) i na środek nakładać dużą łyżkę nadzienia. Zlepiać pierogi i układać je na czystej ściereczce przykrywając drugą aby pierogi nie wyschły.
3.Zagotować wodę z dodatkiem soli i wkładać pierogi na wrzątek. Gotować kilka minut od wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową na talerze. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością cukru i polać nią pierogi.
Komentarze