Pierogi z jabłkiem i serem

0 (0 ocen)

nie ma to jak domowe pierogi

Składniki:


  • Ciasto :
    250 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
    3 szczypty soli
    około 1/2 szk gorącej wody
    Nadzienie :
    350 g półtłustego twarogu
    1 duże jabłko ( średnie 2 )
    cukier do smaku
    1 łyżka błyskawicznej kaszy manny
    Dodatkowo :
    1/2 szk śmietany 12 %
    cukier do smaku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z jabłkiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski. Wrzucić ser, dodać kaszę i cukier do smaku i widelcem rozgnieść ser a potem wymieszać nadzienie.
  • 2. Mąkę wymieszać z wodą i solą i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto wałkować i wycinać z niego kółka o średnicy 11 cm ( można mniejsze ) i na środek nakładać dużą łyżkę nadzienia. Zlepiać pierogi i układać je na czystej ściereczce przykrywając drugą aby pierogi nie wyschły.
  • 3. Zagotować wodę z dodatkiem soli i wkładać pierogi na wrzątek. Gotować kilka minut od wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową na talerze. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością cukru i polać nią pierogi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować