Pierogi z farszem gołąbkowym

4.49 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pierogi z nadzieniem ryżowym z dodatkiem kapusty kiszonej i mięsa. Dobra odmiana dla zwykłych pierogów.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto pierogowe:
    mąka pszenna 3 szklanki + do podsypywania
    mąka żytnia razowa 0.5 szklanki
    gorąca woda przegotowana 1.5 szklanki
    olej 2 łyżki
    sól i pieprz (do smaku)

    farsz gołąbkowy:
    ryż 200 gramów
    mięso mielone mieszane 50 dekagramów
    kapusta kiszona 50 dekagramów
    cebula 2 sztuki
    czosnek 3 ząbki
    suszone warzywa 2 łyżki
    suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 1.5 łyżki
    sól i pieprz (do smaku)
    olej 3 łyżki

    dodatki:
    oliwa 4 łyżki
    cebula 2 sztuki
    natka pietruszki posiekana 5 łyżek
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z farszem gołąbkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz 1. Gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso mielone (ja użyłam mięsa drobiowo-króliczego) przesmażamy na oleju razem z obraną i posiekaną cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawiamy do smaku suszonymi warzywami, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, solą i pierzem. Kapustę kiszoną zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, a następnie dobrze odciskamy. Kapustę drobniutko siekamy lub mielimy w maszynce i łączymy ją z mięsem oraz ugotowanym ryżem. Dokładnie mieszamy i próbujemy - możemy jeszcze doprawić farsz do smaku.
  • lepimy 2. Z mąki, gorącej wody, soli i oleju zarabiamy elastyczne ciasto. Na stolnicy podsypujemy ciasto mąką i rozwałkowujemy (możemy podzielić na dwie porcje), następnie wykrawamy szklanką kółka, które nadziewamy farszem gołąbkowym i zlepiamy. Dwie obrane cebule siekamy i dusimy na oliwie.
  • 3. Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku z dodatkiem kilku kropli oleju. Wykładamy na talerze, polewamy przesmażoną cebulką z oliwą. Posypujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować