Przepis na farsz dostałam od mojej cioci Irenki , która jest świetną kucharką!! Ja pierogi robię przy pomocy specjalnej formy , robi się je o wiele szybciej!!
1 godz. 30 min
Składniki:
1 CIASTO
0,5 kilo mąki pszennej
2 łyżki oleju
gorąca woda
szczypta soli
2 FARSZ
ok 0,5 kg sera białego
6 ziemniaków
duża cebula,ząbek czosnku
2 łyżeczki kminku
sól , pieprz
Pierogi ruskie troche inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicy z mąki , oleju i wody (Ma być dość ciepła ale nie za gorąca) i szczypty soli zagniatamy gładkie ciasto , ziemniaki gotujemy , odcedzamy , przeciskamy przez praskę, dajemy do miski , następnie dodajemy pokruszony biały ser , cebule obieramy kroimy w kostke , szklimy na odrobinie oleju , dodajemy do masy , następnie przyprawiamy kminkiem ,solą , pieprzem , ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę i wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej ręką) . Ciasto rozwałkowujemy , wykrawamy krążki szklanką , nakladamy farsz , zlepiamy , gotujemy w osolonej wodzie , podajemy okraszone słoninką
Porady
Pierogi można okrasić zrumienioną cebulką na masełku!
Komentarze