Dziś na niedzielny obiad zrobiłam coś innego niby lasaga,ale trochę inna dodałam marchew, która dodała słodyczy. Wrzuciłam pieczarki bo każdy z nas lubi, dodałam paprykę bo mi jedna została i wyszła pyszna lasaga w sosie bolognese.
2 godz.
Składniki:
1 kg mięsa mielonego
1-2 cebule
1 paprykę
1 marchewkę
natkę pietruszki
czosnek
30 dag pieczarek
ok. 18 plastrów lazanii (w zależności od wielkości naczynia)
40 dag sera żółtego
Sera mozzarella
Mały koncentrat pomidorowy
Sól
Pieprz
Bazylia
Oregano
1-2 Sosy bolognese
Lasagne troche inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku podsmażamy czosnek i cebulę można posolić. Gdy się zrumienią dorzucamy pokrojoną paprykę i startą marchewkę wrzucamy mięsko smażymy co jakiś czas mieszając. W tym czasie na patelni smażymy pokrojone pieczarki. Robimy sos bolognese jak na opakowaniu dolewając trochę więcej wody dodajemy do mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy .Przyprawiamy solą pieprzem, bazylią, oregano. Gotujemy jeszcze trochę aby zgęstniało a ewentualny nadmiar wody wyparował W formie na Lasagne układamy pierwszą warstwę makaronu tak by jeden nachodził na drugi. zalewamy sosem, posypujemy startym serem oraz posypujemy natką. Układamy drugą warstwę makaronu i zalewamy sosem posypujemy pieczarkami i serem. Układamy trzecią warstwę makaronu zalewamy sosem i serem. Układamy czwartą warstwę makaronu, zalewamy sosem posypujemy serem oraz startym serem mozzarella oraz reszta natki pietruszki. Czas pieczenia około 30 min Smacznego.
Komentarze