Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej+ do podsypywania
jajko
2 łyżki oleju
ok 1 szkl gorącej wody
Farsz:
20 dag białego sera
20 dag ugotowanych ziemniaków
cebula
5 dag słoniny
sól, pieprz
słoninka lub cebulka do okraszenia
Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: ziemniaki i ser zemleć. Słoninkę pokroić w kosteczkę i wysmażyć, dodać cebulkę zeszklić. Usmażoną cebulkę dodać do farszu, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
2.Ciasto: W misce wymieszać mąkę z olejem i jajkiem, dodawać tyle gorącej wody aby powstało elastyczne i gładkie ciasto. Zagnieść i odstawić na kilkanaście minut pod przykryciem aby "odpoczęło".
3.Ciasto cienko rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Łyżeczką nakładać farsz i zlepiać pierożki. Gotować ok 3 min. w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju. Pierogi ruskie podawać polane skwarkami lub cebulką.
Komentarze