Pierogi ruskie

5 (157 ocen)

pierogi ruskie - któż z nas ich nie lubi...

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej+ do podsypywania
    jajko
    2 łyżki oleju
    ok 1 szkl gorącej wody
    Farsz:
    20 dag białego sera
    20 dag ugotowanych ziemniaków
    cebula
    5 dag słoniny
    sól, pieprz
    słoninka lub cebulka do okraszenia
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi ruskie Ser

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: ziemniaki i ser zemleć. Słoninkę pokroić w kosteczkę i wysmażyć, dodać cebulkę zeszklić. Usmażoną cebulkę dodać do farszu, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • 2. Ciasto: W misce wymieszać mąkę z olejem i jajkiem, dodawać tyle gorącej wody aby powstało elastyczne i gładkie ciasto. Zagnieść i odstawić na kilkanaście minut pod przykryciem aby "odpoczęło".
  • 3. Ciasto cienko rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Łyżeczką nakładać farsz i zlepiać pierożki. Gotować ok 3 min. w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju. Pierogi ruskie podawać polane skwarkami lub cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Sery Słonina Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować