Piernik z cukinii

4.5 (187 ocen)

  • 20 min

Ciasto warzywne:)

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x35cm
    Ciasto:
    600g cukinii
    1 szklanka cukru
    ¾ szklanki oleju
    400g mąki
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    70 g gorzkiej czekolady
    100g rodzynek
    Przyprawa do piernika – ilość według upodobań
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obrać, wydrążyć pestki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru płynu. Czekoladę zetrzeć na największych oczkach. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę. Nie przerywając miksowania wlewać partiami olej, wkładać cukinię oraz wsypywać mąkę z proszkiem i sodą. Na koniec wsypać rodzynki, czekoladę i dodać przyprawę. Przełożyć do blaszki z papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 40 minut. Do suchego patyczka. Wierzch polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Cukinia Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować