Czekoladowy piernik z cukinii

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Postanowiłam wykorzystać cukinię jako bazę do mojego ciasta przez co jest zdecydowanie mniej kaloryczne niż tradycyjne wypieki.  Cukinia ma dość delikatny smak przez co jest prawie niewyczuwalna. Dodatek przyprawy do piernika sprawia, że smakuje jak prawdziwy piernik! Środek jest dość miękki a skórka z zewnątrz chrupiąca

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 0,5 kg cukinii
    - 100 g mąki owsianej lub innej
    - 2 jajka
    - 40 g cukru/słodzika
    - 3 łyżeczki kakao
    - 1 łyżka syropu klonowego
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
    - 1 łyżeczka cynamonu

    Polewa
    - 70 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowy piernik z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krojenie cukinii 1. Cukinię obieramy i kroimy na kostkę. 

    Gotujemy w odrobinie wody do momentu aż zmięknie ( około 20 minut). Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie przestudzoną cukinię przekładamy do miski i miksujemy aż będzie dokładnie rozdrobniona. Następnie dodajemy jajka cały czas miksując. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier oraz przyprawy. Wlewamy syrop klonowy. Całość dokładnie ze sobą łączymy. Tak przygotowaną masę przelewamy do foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 i 15 minut godziny.
    Po tym czasie zostawiamy ciasto do wystudzenia. Czekoladę roztapiamy w rondelku i polewamy nią wystudzone ciasto.

Porady

Ciasto dobrze jest przechowywać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (187 ocen)

Piernik z cukinii

To może cię zainteresować