Piernik swiateczny

0 (0 ocen)

  • 8 godz. 20 min

Przepis pochodzi z starej ksiazki kucharskiej ,ktora nalezala do mojej babci .

  • 8 godz. 20 min

Składniki:

  • 40 dkg maki pszenej
    10dkg cukru
    25 dkg miodu
    2 lyzki masla
    2 jaja
    pol szklanki mleka
    lyzeczka sody oczyszczonej
    2 lyzeczki przyprawy do piekarnika
    powidla sliwkowe do przelozenia
    polewa czekoladowa do polania lub lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik swiateczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzec z maslem i cukrem, dodac make.
  • 2. W rondelku podgrzac miod ,lekko zarumienic i wlac goracy do utartej masy.
  • 3. Sode rozpuscic w malej ilosci wody i wlac do ciasta.
  • 4. Dodac przyprawe do piernika oraz mleko.
    Wszystko razem wymieszac i odstawic w chlodne miejsce na okolo 12 godzin.
  • 5. Forme do pieczenia (u mnie to byla tortownica o srednicy 28 cm ) ,wysmarowac maslem i obsypac maka.
  • 6. Piernik pieczemy w 160 st. okolo 50-60 minut ,do tak zwanego "suchego patyczka"
  • 7. Piernink przekrajamy i przeklamy powidlami.
  • 8. Polewamy polewa czekoladowa lub lukrem w zaleznosci od naszych upodoban.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

3.55 (587 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

piernik milky way

To może cię zainteresować