Salata z figami i karmelizowanymi orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Salate umyc,osuszyc i porwac na male kawalki.Pomidory umyc,osuszyc i pokroic na cwiartki.Cebule obrac i pokroic na cienkie plasterki.
2.Figi umyc, osuszyc i odciac wystajace konce. Przekroic na pol.
Na dobrze rozgrzanej oliwie krotko smazazyc (przekrojona strone tylko).
3.Plasterki szynki lub lososia pokroic na paski.
4.Na suchej patelni wymieszac cukier i mielone ziele angielskie i skarmelizowac.Orzech posiekac na mniejsze kawalki ,dodac do karmelu. Nalezy dokladnie polaczyc ze soba oba skladniki. Ostudzic na papierze do pieczenia.
5.Przygotowanie dresingu : W misce ucieramy szybkimi ,energetycznymi ruchami musztarde z octem/sokiem z cytryny ,nastepnie wlewamy powoli oliwe i dalej ucieram do powstania jednolitego sosu doprawiamy cukerm ,sola i pieprzem do smaku . Dodajamy suszone ziola i odstwaiamy na kilka minut w chlodne miejsce .
6.Salate, pomidory i cebule wymieszac z dresingiem.Przelozyc na talerze i ulozyc figi,orzechy i sznke lub lososia.Podawac zaraz po przygotowaniu.
Porady
Mi osobiscie bardziej smakuje z szynka ta salata , losos wydaje mi sie za bardzo dominowac. Moj maz jest innego zdania ;)
Komentarze