Piernik na majonezie

4.49 (150 ocen)

Piernik na sztucznym miodzie, z dodatkiem majonezu, korzeni i bakalii.

Składniki:

  • Piernik:
    500 g mąki pszennej
    350 g miodu sztucznego
    150 g cukru
    5 jajek
    350 ml majonezu 78% tłuszczu
    3 łyżki oleju
    2 łyżeczki sody
    2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki goździków mielonych
    1/2 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/4 łyżeczki imbiru
    200 g orzechów włoskich
    150 g rodzynek

    Polewa:
    100 g śmietany 12%
    3 łyżeczki kakao
    4 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Majonez

Piernik na majonezie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernik na majonezie 1. Miód zagotować z przyprawami korzennymi. Wystudzić. Jajka ubić z olejem i cukrem. Dodać do miodu - wymieszać. Ucierając, dodać majonez, sodę i mąkę. Orzechy grubo posiekać. Rodzynki namoczyć i osączyć. Bakalie dodać do ciasta. Masę przełożyć do blachy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Piernik na majonezie 2. Piec około 45 min (200 st. C). Wystudzić.
  • Piernik na majonezie 3. Składniki polewy wymieszać - posmarowac wierzch piernika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować