Piernik kanadyjski (herbaciany) z kremem daktylowo-pomarańczowym

4.46 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięciutki piernik herbaciany, zwany kanadyjskim. Jego niewątpliwym atutem jest to, że robi się go bardzo prosto a po upieczeniu nie trzeba czekać aż zmięknie. Ja pokusiłam się o bardziej świąteczną wersję i zrobiłam krem daktylowo-pomarańczowy, ale jeśli ktoś nie lubi daktyli można przygotować go z masą z kaszy mannej lub budyniową.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI: (proporcje są na formę keksówkę ok 12x33 cm, jeśli chcemy otrzymać dużą porcję na standardową blachę ok 23x33 cm należy podwoić podane ilości składników)

    Piernik:
    2 jajka
    1/4 szkl cukru
    125 g (ok 1/2 szkl) płynnego miodu (u mnie akacjowy)
    1/2 szkl oleju
    1/2 szkl mocnej, wystudzonej herbaty (jeśli jest to dobrej jakości herbata to na te 1/2 szkl wystarczy 1 torebka)
    1 i 1/2 szkl mąki
    1 czubata łyżka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka sody

    Krem daktylowo-pomarańczowy:
    150 g suszonych, wypestkowanych daktyli
    sok wyciśnięty z 1 pomarańczy razem z miąższem (ok 1/2 szkl)
    1/3 szkl wody
    250 g mascarpone
    1 łyżka cukru pudru

    Polewa kakaowa:
    125 g masła/margaryny
    1/2 szkl cukru pudru
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.46 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Piernik kanadyjski (herbaciany) z kremem daktylowo-pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piernik:
    1. Oddzielić żółtka od białek.
    2. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier, a następnie ciągle miksując dodać żółtka, miód, olej, herbatę, mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Miksować aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
    3. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia dużą formę piekarnikową (u mnie ma ona ok 38x33 cm) i piec ok 15-20 min w 180*C (grzanie góra-dół)

    Uwaga: Można ciasto podzielić na 3 części i każdą piec osobno w keksówce, ale powyższy sposób jest prostszy i szybszy.
    Przygotowując podwójną porcję należy ciasto podzielić na 3 części i każdą piec osobno w standardowej blaszce ok 23x33 cm.
  • 2. Krem daktylowo-pomarańczowy:
    1. Daktyle pokroić drobno, przełożyć do rondelka i zalać wodą oraz sokiem z pomarańczy. Gotować na małym ogniu, aż daktyle będą miękkie, a całość zgęstnieje. Dokładnie zblendować (jeśli byłoby ciężko blendować - dolać odrobinę gorącej wody). Wystudzić.
    2. Zblendowane daktyle zmiksować z serkiem mascarpone. Można całość przetrzeć przez sito, żeby uniknąć w kremie niezblendowanych skórek z daktyli. Masę osłodzić do smaku.
  • 3. Przełożenie:
    Upieczony piernik przekroić na 3 równe części. Przełożyć kremem. Ewentualnie polać polewą.

    Polewa kakaowa:
    Masło/margarynę rozpuścić, dodać kakao i cukier puder, mieszając trzymać na ogniu aż wszystkie składniki połączą się na gładką polewę.

    Do ozdoby użyłam pokrojonych daktyli, skórki otartej z pomarańczy oraz pokruszonych ciasteczek
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować