Rolada biszkoptowa z masą makową

4.35 (202 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna rolada biszkoptowa z makiem i bakaliami. Przygotować ją można oczywiście z własnej roboty masą makową, albo tak jak ja - z masą gotową (kupną). Przepis na ciasto biszkoptowe pochodzi z książki Ani Starmach - jest ono po prostu idealne na roladę, wykorzystam go jeszcze nie raz. Całość jest smaczna, wilgotna, aromatyczna - rolada ta z powodzeniem zastąpi tradycyjną makową struclę na świątecznym stole.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    Biszkopt: (forma piekarnikowa, u mnie 38x33 cm)
    4 jajka L (lub 5 jajek M)
    200 g cukru
    2 łyżki wody
    120 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku doo pieczenia (z lekkim czubkiem)
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    600 g gotowej masy makowej
    2/3 szkl cukru pudru
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.35 (202 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Makowiec

Rolada biszkoptowa z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Żółtka oddzielić od białek.
    2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 2 łyżki wody. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ciasta (ciągle miksując).
    3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć łyżką z resztą ciasta.
    4. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 12-15 minut w 180*C. Po tym czasie wyłączyć grzanie, uchylić drzwiczki i zostawić tak na ok 5 minut.
    5. Ciasto delikatnie oderwać od papieru do pieczenia, posmarować masą makową i zwinąć w rulon, a następnie owinąć papierem lub folią spożywczą i odstawić do lodówki do wystudzenia i stężenia.
    6. Przygotować lukier: do cukru pudru wlać tyle soku z cytryny by otrzymać gęsty lukier, polać nim gotową roladę.

    Ciasto najlepiej smakuje po spędzeniu w lodówce całej nocy:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować