Pierniczki Królowej Śniegu - z białą czekoladą

4.5 (143 ocen)

Pierniczki inne niż wszystkie, które są wynikiem mojego małego, kulinarnego eksperymentu. Rodzina je sobie chwaliła, a na świątecznym stole prezentowały się naprawdę pięknie.Opakujcie kilka pierniczków w celofan i obwiążcie wstążeczką - będą wspaniałym prezentem dla najbliższych.

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki (+ do oprószenia blatu i wałka),
    - 2 łyżki miodu,
    - 2 dag białej czekolady (1 pasek),
    - łyżka masła,
    - 1 jajko,
    - 6 łyżek mleka,
    - 2-3 krople aromatu migdałowego,
    - 1/2 opakowania przyprawy do piernika,
    - po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru,
    - 1,5 łyżeczki sody.
    Do dekoracji:
    - 10 dag białej czekolady,
    - 3 łyżki śmietanki kremówki,

    - 1 białko,
    - ok. 3/4 szklanki cukru pudru,
    - szczypta soli.

    - wiórki kokosowe,
    - złote i srebrne perełki cukrowe.
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Ciastka Pierniczki

Pierniczki królowej śniegu - z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód rozpuszczamy w podgrzanym mleku, dodajemy masło, rozpuszczamy i studzimy. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy startą czekoladę sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, cynamon i imbir.
    W suchych składnikach robimy zagłębienie, wlewamy miodową mieszankę (mleko + miód + masło), wbijamy jajko oraz dodajemy 2-3 krople aromatu migdałowego.
    Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, z którego wyrabiamy kulę, wkładamy do miski. Miskę z ciastem owijamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.
  • 2. Ciasto dzielimy na porcję. Każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na placek o grubości ok. 4 mm. Foremkami do ciasteczek (proponuję gwiazdki i choinki), wycinamy pierniczki, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
  • 3. Pierniczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy przez 15-20 minut na złoty kolor (należy pilnować pierniczków, by się nie przypaliły).
    Pierniczki studzimy i odstawiamy na 1 dzień w suche, chłodne miejsce.
  • 4. Przygotowujemy polewę czekoladową: czekoladę łamiemy na kawałki, roztapiamy ją wraz z 3 łyżkami śmietanki kremówki na płynną polewę, lekko studzimy.
    Przygotowujemy lukier: białko ubijamy na półsztywną pianę za szczyptą soli, następnie dodajemy cukier puder, tyle by powstał gęsty lukier.

    Pierniczki oblewamy polewą czekoladową lub lukrem, posypujemy wiórkami kokosowymi i perełkami cukrowymi.
    Wzorki na polewie czekoladowej robimy za pomocą wykałaczki - zanim lukier zastygnie rysujemy nią na powierzchni polewy esy-floresy wyciągając je lekko ku górze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować