pierniczki "Brukowce"

4.43 (181 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Jeśli zrobimy je w ciągu najbliższych 5 dni, do Świąt spokojnie zmiękną, a jak zmiękną to rozpływają się w ustach... :) Uwagę zwraca bardzo ciekawa polewa kawowa, super połączenie smakowe :

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej ( typ 450, 550)
    200 gramów cukru (można też dać brązowy)
    100 gramów miodu
    1 jajo
    50 gramów miękkiego masła
    3 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika
    1 kopiasta łyżeczka sody
    polewa kawowa:
    1 szklanka cukru pudru
    3 łyżki wrzątku
    1 -2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej ( wg upodobań, ja dałam 2)
    dodatkowo: około 0,5 słoiczka marmolady lub gęstych powideł do środka (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.43 (181 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pierniczki

Pierniczki "brukowce" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cfdcdc 1. Do miseczki odsypać sobie 200 gramów cukru. Z tej porcji nabrać 2 łyżki, wysypać na suchą patelnię, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia cukru, od chwili, kiedy będzie już całkiem płynny podgrzewamy go około 1 minuty, nie dłużej.
    Następnie karmel zalewamy 1/3 szklanki wody (może być w temperaturze pokojowej). Uwaga ! Karmel zapieni się i może pryskać, nie oparzcie się.
    Na małym ogniu mieszamy grudki cukru z wodą do rozpuszczenia, jeśli do łyżki przykleją Wam się kawałki karmelu, nożem lub łyżeczką zeskrobcie je i mieszajcie, spokojnie, wszystko się rozpuści ( u mnie trwało to około 6 minut). Do karmelu rozpuszczonego już w wodzie dokładamy resztę cukru, miód i przyprawę do piernika, wszystko podgrzewamy, mieszamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru, odstawiamy z gazu i schładzamy do temperatury pokojowej.

    Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy jajo, miękkie masło i ostudzoną mieszankę, zagniatamy kruche ciasto. Jeśli jest zbyt klejące możemy podsypać ociupinką mąki ( u mnie nie było takiej potrzeby).

    Pierniczki możemy nadziewać lub pozostawiać puste, to zależy od Was (ja zrobiłam część z nadzieniem, a część bez).

    Z ciasta odrywamy kawałki wielkości 1,5 orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je, nakładamy troszkę marmolady lub powidła, zalepiamy, formujemy kuleczkę, lekko ją spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki układamy w 0,5 - 1 cm odległościach od siebie, żeby rosnąc przytuliły się tworząc jakby kształt kostki brukowej.
  • fgdbdfbdfb 2. Pieczemy około 20 minut w piekarniku w funkcji góra - dół w 180 stopniach. Schładzamy do temperatury pokojowej.
  • 3. Lukier:
    Kawę rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy, następnie dosypujemy cukier puder i dokładnie rozcieramy łyżką. Lukrujemy pierniczki, odstawiamy do zastygnięcia.
    Przepis pochodzi ze strony z moimi małymi zmianami
    http://www.mojewypieki.com/przepis/pierniczki-brukowce

Porady

Żeby przyspieszyć czas dojrzewania pierniczków możemy do pudełeczka z nimi włożyć kawałki jabłek (jabłka wymieniamy co parę dni, żeby nam nie spleśniały). Z porcji wyszło mi 30 sztuk (ale takich konkretnych).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik Miód Przyprawa do piernika

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować