Pieczona kakrówka z czatnejem (chutney) brzoskwiniowym

0 (0 ocen)

Kocham połączenie owoców z mięsem. Czatnej to gęsty sos indyjski, sporządzany z owoców, warzyw z dodatkiem rodzynek i cebuli.

Składniki:

  • ok1-1,5 kg karkówki wieprzowej

    Czatnej z brzoskwiń:
    puszka brzoskwiń w syropie
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka kolendry
    pół łyżeczki mielonego imbiru
    pół łyżeczki cynamonu
    łyżka musztardy (u mnie miodowa)
    pół łyżeczki soli
    50 ml octu winnego
    30 g cukru
    2 łyżki rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Pieczona kakrówka z czatnejem (chutney) brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czatnej z brzoskwiń 1. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą, zostawić na noc w lodówce. Brzoskwinie pokroić na mniejsze części, cebulę obrać, posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do malaksera i zmiksować ok 15 sekund. Można to zrobić blenderem ale dużo dłużej.
  • Karkówka z czatnejem brzoskwiniowym 2. W naczyniu do zapiekania położyć mięso i dokładnie z każdej strony, grubo posmarować sosem, resztę sosu wlać do naczynia. Piec ok 1,5 godziny w temperaturze 200-220 stopni. Podawać z ryżem i świeżą sałatą. (ja piekłam w dwóch naczyniach mała i dużą porcję mięsa, bo miałam w dwóch różnych kawałkach)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować