Chutney z aronii

4.46 (163 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jeszcze jeden sposób na zagospodarowanie aronii. Tym razem jako dodatek do mięs o lekko kwaskowo - słodkawym smaku.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg aronii
    3 gruszki
    2 cebule
    75 - 80 g cukru
    1/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego
    płaska łyżka masła
    2 kulki ziela angielskiego
    2 goździki
    1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
    szczypta imbiru i kardamonu
    1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.46 (163 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Chutney

Chutney z aronii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aronię oczyścić, przepłukać i osączyć na sicie. Przemrozić w zamrażarce przez 24 godziny.
  • 2. W młynku zemleć ziele angielskie, gorczycę i goździki.
    Aronię wrzucić do garnka, dodać cukier i wstawić na nieduży ogień.
    Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, posolić i przesmażyć na maśle - dodać do aronii.
    Gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, drobno pokroić i wrzucić do garnka.
    Dodać wszystkie przyprawy i ocet. Dusić około godziny.
  • 3. Przełożyć do wymytych i wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Gruszki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować