Chutney z aronii

  • wyświetlono: 1147 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Jeszcze jeden sposób na zagospodarowanie aronii. Tym razem jako dodatek do mięs o lekko kwaskowo - słodkawym smaku.

Violetka76
  • 5 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

1,5 kg aronii
3 gruszki
2 cebule
75 - 80 g cukru
1/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego
płaska łyżka masła
2 kulki ziela angielskiego
2 goździki
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
szczypta imbiru i kardamonu
1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania przepisu:

Chutney z aronii

  • 1. Aronię oczyścić, przepłukać i osączyć na sicie. Przemrozić w zamrażarce przez 24 godziny.
  • 2. W młynku zemleć ziele angielskie, gorczycę i goździki.
    Aronię wrzucić do garnka, dodać cukier i wstawić na nieduży ogień.
    Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, posolić i przesmażyć na maśle - dodać do aronii.
    Gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, drobno pokroić i wrzucić do garnka.
    Dodać wszystkie przyprawy i ocet. Dusić około godziny.
  • 3. Przełożyć do wymytych i wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 15 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

gruszkitania kuchniaaroniazdrowie na talerzuchutneyprzetwory z aroniiaronia do mięsaronia na zimęwytrawna aroniaaronia z gruszką

Komentarze

Podobne przepisy

Sok z aronii

Dodane przez: joanna30

Sok z aronii

Dodatek liści wiśni sprawia, że...

aronia z miętą

Dodane przez: pati197799

SYROP Z ARONII II

z nutką mięty

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Syrop z aronii

Jak wiadomo , owoce aronii zawierają...

chutney

Dodane przez: Kasja1986

Chutney z marchewki

Chutney z marchewki idealnie podkreśla...

Sok z aronii

Dodane przez: Konto nieaktywne

Sok z aronii

Z dodatkiem soku malinowego i cytryny....

Dżem z aronii

Dodane przez: Świeca Urszula

Dżem z aronii

Nie miałam przekonania co do dżemu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE