Chutney rabarbarowy

4.5 (172 ocen)

  • 4 godz.

Chutney rabarbarowy, to lekko kwaśny, lekko słodki i delikatnie pikantny sos. Świetnie pasuje do serów, mięs i wędlin.

  • 4 godz.

Składniki:

  • rabarbar - 500 g
    cebula - 1 szt.
    cukier brązowy - 75 g
    ocet jabłkowy – 50 ml
    chili – do smaku
    kolendra /mielona lub tłuczona w moździerzu/ - 1 łyżeczka
    sól – do smaku
    pieprz – do smaku
    starty świeży imbir – 1 łyżka
    olej – 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Chutney rabarbarowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczony, umyty i pokrojony rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy na pól godziny, żeby puścił sok.
  • 2. W rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, ale jej nie rumienimy. Dodajemy rabarbar wraz z sokiem i zagotowujemy pod przykryciem. Następnie dodajemy ocet jabłkowy, starty świeży imbir, wszystkie przyprawy i całość gotujemy na małym ogniu często mieszając. Gotujemy tak długo, aż sos będzie gęsty.

Porady

*chutney można zmiksować blenderem, ja tego nie robiłam, bo rabarbar i cebule bardzo drobno pokroiłam *sos można przełożyć do słoików i pasteryzować *z tej porcji wyszło mi 2 małe słoiczki sosu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować