Chutney rabarbarowy

  • wyświetlono: 2180 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Chutney rabarbarowy, to lekko kwaśny, lekko słodki i delikatnie pikantny sos. Świetnie pasuje do serów, mięs i wędlin.

anemon
  • 240min

Składniki

rabarbar - 500 g
cebula - 1 szt.
cukier brązowy - 75 g
ocet jabłkowy – 50 ml
chili – do smaku
kolendra /mielona lub tłuczona w moździerzu/ - 1 łyżeczka
sól – do smaku
pieprz – do smaku
starty świeży imbir – 1 łyżka
olej – 1 łyżka

Sposób przygotowania przepisu:

Chutney rabarbarowy

  • 1. Oczyszczony, umyty i pokrojony rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy na pól godziny, żeby puścił sok.
  • 2. W rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, ale jej nie rumienimy. Dodajemy rabarbar wraz z sokiem i zagotowujemy pod przykryciem. Następnie dodajemy ocet jabłkowy, starty świeży imbir, wszystkie przyprawy i całość gotujemy na małym ogniu często mieszając. Gotujemy tak długo, aż sos będzie gęsty.

Porady

*chutney można zmiksować blenderem, ja tego nie robiłam, bo rabarbar i cebule bardzo drobno pokroiłam
*sos można przełożyć do słoików i pasteryzować
*z tej porcji wyszło mi 2 małe słoiczki sosu

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatakuchnia indyjskaRabarbarzimny sossos rabarbarowy

Komentarze

Podobne przepisy

image-0kigw7r

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Chutney z węgierek i chili

Korzystając z ostatnich jesiennych...

image-29fsykh

Dodane przez: muchawsieci

Chutney jabłkowo-miętowy

Szok i niedowierzanie! Zawsze próbuję...

Bułka, ser koryciński, rukola, i chutney śliwkowy z imbirem

Dodane przez: Reniutka

Chutney śliwkowy z imbirem

Chutney śliwkowy najlepiej smakuje...

Chutney dyniowy

Dodane przez: anemon

Chutney dyniowy

Gęsty, aromatyczny i dość pikantny...

chutney dyniowo imbirowy

Dodane przez: agnieszka tobiasz

Chutney dyniowo-imbirowy

Jak mówi klasyk: "Pani kierowniczko-...

Chutney z zielonych pomidorów

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Chutney z zielonych pomidorów

Nigdy nie przypuszczałabym jakie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE