Chutney malinowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Chutney malinowy znakomicie pasuje do różnych potraw, jednak najlepiej smakuje z mięsami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg malin
    1 duża cebula
    4 średniej wielkości jabłka
    1 świeża papryczka chilli
    1 szklanka cukru
    1/2 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    2 łyżki octu winnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Chutney Dodatki

Chutney malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny zmiksować następnie przetrzeć przez sito, tak aby mus z malin został bez pestek. Mus malinowy w garnku z grubym dnem postawić na palnik i ustawić średni ogień.
  • 2. Obraną cebulę wraz z papryczką chilli miksuję w blenderze, następnie zawartość kielicha blendera przenieść do garnka z musem malinowym.
  • 3. Jabłka obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, zmiksować. Zmiksowane jabłka przenieść do garnka z musem malinowym, cebulą i chilli.
  • 4. Gotować 30-40 minut. Następnie zmiksować blenderem zawartość garnka.
    Dodać cukier i przyprawy, dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze 5-10 minut.
  • 5. Dodać ocet, wymieszać.
  • 6. Gorący chutney należy przelać do słoiczków, zakręcić i ustawić do góry dnem.

Porady

Do wykonania przepisu nie jest konieczny blender. Cebulę oraz chilli można drobno pokroić, a jabłka zetrzeć na tarce. Na koniec, aby chutnej był gładki wystarczy przetrzeć go przez sito.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Maliny Mięso Papryka ostra

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować