Chutney malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny zmiksować następnie przetrzeć przez sito, tak aby mus z malin został bez pestek. Mus malinowy w garnku z grubym dnem postawić na palnik i ustawić średni ogień.
2.Obraną cebulę wraz z papryczką chilli miksuję w blenderze, następnie zawartość kielicha blendera przenieść do garnka z musem malinowym.
3.Jabłka obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, zmiksować. Zmiksowane jabłka przenieść do garnka z musem malinowym, cebulą i chilli.
4.Gotować 30-40 minut. Następnie zmiksować blenderem zawartość garnka.
Dodać cukier i przyprawy, dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze 5-10 minut.
5.Dodać ocet, wymieszać.
6.Gorący chutney należy przelać do słoiczków, zakręcić i ustawić do góry dnem.
Porady
Do wykonania przepisu nie jest konieczny blender. Cebulę oraz chilli można drobno pokroić, a jabłka zetrzeć na tarce. Na koniec, aby chutnej był gładki wystarczy przetrzeć go przez sito.
Komentarze