Pieczeń wieprzowa z dynią

0 (0 ocen)

Nietypowa bo z dynia ale smaczna pieczeń do chleba

Składniki:

  • 600 g łopatki wieprzowej
    400 g dyni
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    3 jajka
    5 łyżek bułki tartej
    1/3 szk wody
    sól morska z ziołami
    czerwona czubrica
    pieprz czarny
    boczek wędzony ( tyle pasków aby wyłożyć foremkę )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Przystawki Dodatki

Pieczeń wieprzowa z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić w maszynce do mięsa na grubym sicie.
    Dynię po obraniu także zmielić.
    Cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
    Składniki te umieścić w misce, dodać pozostałe składniki i przyprawy i wymieszać masę.
  • 2. Foremkę keksową wyłożyć plastrami wędzonego boczku a następnie wyłożyć w środek masę mięsną.
    Wyrównać powierzchnię i na górze rozłożyć też plasterki boczku.
    Pieczeń piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez godzinę.
    Po upieczeniu pieczeń zostawić w foremce do wystudzenia.
    Pieczeń przechowywać w lodówce i podawać zamiast wędlin do pieczywa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Dynia Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pieczeń drobiowo-wieprzowa

To może cię zainteresować